Imatge que mostra els danys al reactor 2 de Fukushima (Foto: Reuters)
Imatge que mostra els danys al reactor 2 de Fukushima (Foto: Reuters)
Tòquio

El Japó admet que faran falta "diversos mesos" per aturar la fuita radioactiva

Nou intent fallit a la central de Fukushima per segellar les fuites d'aigua radioactiva. Aquest cap de setmana han provat d'injectar ciment, i després ho han intentat amb escuma plàstica, però ni cap dels dos mètodes han funcionat. Ara proven de posar-hi colorant per veure d'on ve i quin és el recorregut de l'aigua que s'escapa per una esquerda fins a l'oceà. El portaveu del govern nipó, Yukio Edano, ha avisat que poden passar "diversos mesos" abans no s'aturin les fuites radioactives.

Actualitzat
L'Agència de Seguretat Nuclear japonesa també ha admès que caldran mesos per aturar la fuita radioactiva de la central de Fukushima. Segons l'agència, el primer que cal fer és recuperar el sistema de refrigeració, una tasca que està sent complicada pels alts nivells de radiació i pel mal estat en què han quedat les instal·lacions. La intenció és que, un cop s'hagi aconseguit refredar els reactors, es tregui l'aigua contaminada i es redueixi el nivell de substàncies radioactives, que s'hauran d'aïllar.

D'altra banda, les autoritats japoneses han admès que el terratrèmol i el tsunami els podrien obligar a replantejar-se la política mediambiental. En concret, es parla de revisar els límits d'emissió de gasos, després que l'aturada de les centrals nuclears ha obligat a incrementar la utilització de combustibles fòssils.

Últim balanç


Mentrestant, continua la recerca de desapareguts i les tasques de desenrunament. S'ha posat el punt final a un gran operatiu de tres dies en què han participat 25.000 militars japonesos i nord-americans i que ha rebut el suport de 120 avions i més de 60 vaixells. Tot i això, els resultats han estat més aviat escassos: només s'han trobat una vuitantena de cossos, ja que es creu que molts dels desapareguts van ser arrossegats mar endins.

Segons les últimes dades oficials, el nombre de morts pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març és de 12.157. A més, hi ha 15.500 desapareguts.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut