El govern espanyol aprova el nou sostre de despesa i diu que té marge per prorrogar ajudes

Hisenda presenta una despesa rècord de 199.000 milions, un 0,5% més, amb un objectiu de dèficit del 3%

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat el sostre de despesa per a aquest 2024, és a dir, el màxim que podrà gastar l'Estat. Seran gairebé 200.000 milions d'euros (199.120 milions); puja molt poc comparat amb aquest any, un 0,5%, però prou per marcar un nou màxim històric.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, assegura que són uns números "prudents" i que s'han reservat prou marge de despesa per prorrogar algunes mesures anticrisi i ajudes.

"És una decisió que adoptarem aquest mes, en funció de les últimes dades que tinguem disponibles", explica Montero.


Marge per continuar amb rebaixes de l'IVA

Es refereix, per exemple, a la rebaixa temporal de l'IVA de la factura elèctrica, del 21% al 5%, una mesura pensada per compensar els increments de preu i abaratir el cost de l'energia per a empreses i famílies.

El govern espanyol també haurà d'explicar què fa amb altres mesures que han servit per rebaixar la factura, com ara l'impost de l'electricitat --que ha passat del 5,1% al 0,5%-- o bé l'extensió del bo social. Altres mesures, com la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics, s'han prorrogat sis mesos més, fins al juny del 2024.


Marxa enrere en l'impost a les energètiques

Montero també ha admès que el govern espanyol podria ajustar l'impost a les energètiques, després de les queixes d'empreses com Repsol, que amenacen d'emportar-se inversions a l'estranger. Montero diu que és un impost extraordinari que va néixer com a mesura temporal, però que passarà a ser permanent; ara bé, inclourà incentius --i possibles rebaixes fiscals-- per a les inversions que contribueixin a l'electrificació de la xarxa.


Dèficit del 3%

El govern espanyol també ha aprovat els objectius de dèficit públic, tal com estava previst. Les comunitats autònomes podran tenir un dèficit del 0,1% aquest 2024, mentre que els ajuntaments han d'assolir l'equilibri pressupostari; en conjunt, el dèficit de les administracions serà del 3%, en sintonia amb el que marca Brussel·les.

Són nou dècimes menys que aquest any, però la ministra d'Hisenda insisteix que l'objectiu s'assolirà sense retallades ni ajustaments. Són números que el ministeri ja va comunicar aquest dilluns a les comunitats autònomes, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera.

Pel que fa al deute públic, el govern espanyol espera consolidar la reducció dels últims anys i que baixi al 106,3% del PIB aquest 2024 i un 105,4% el 2025.


Tràmit parlamentari

Tot plegat serveix per engegar el procés per aprovar els pressupostos de l'Estat del 2024, que hauran de passar per les Corts Generals, que s'hauran de pronunciar sobre els objectius d'estabilitat que proposa el govern espanyol. "Això seria com llançar-se pedres a la pròpia teulada", ha dit Montero, perquè els objectius de dèficit donen un marge del 0,1% que les comunitats autònomes (també les governades pel Partit Popular) perdrien si el Senat no els aprova.

Montero espera que el projecte de pressupostos estigui enllestit per a la tramitació parlamentària a finals de març.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut