Madrid

El govern espanyol anuncia la derogació del decret per portar aigua a Barcelona

El Consell de Ministres de la setmana que ve derogarà, amb "caràcter urgent", el decret llei d'abastiment d'aigua a Barcelona, que preveu la conducció d'aigua des de Tarragona a Barcelona, si es confirma que la situació d'excepcionalitat a Catalunya ha acabat. Ho ha anunciat en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu espanyol la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. Amb aquest objectiu, la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, es reunirà "immediatament" amb representants de la Generalitat per fixar "definitivament" els criteris oportuns.

Actualitzat

"Si es confirma aquesta situació, el decret serà derogat amb caràcter urgent, amb la mateixa urgència que es va fer la primera decisió en la pròxima reunió del Consell de Ministres", ha dit De la Vega. L'executiu espanyol creu, segons que ha explicat la vicepresidenta primera, que "les raons per a l'emergència han arribat o estan arribant ja a la seva fi".

De la Vega ha explicat que la ministra Espinosa ha presentat un informe sobre la situació hidrològica a Catalunya, seguint el mandat previst en el reial decret llei aprovat fa "exactament" 43 dies. "Afortunadament, i d'acord amb l'informe, en poc més de mes i mig ha començat a ploure", ha dit la vicepresidenta i portaveu del govern Zapatero.

El govern català ha de moure fitxa dimarts

Abans que arribi el pròxim Consell de Ministres, divendres de la setmana que ve, el govern català podria decidir aquest dimarts desactivar el decret de sequera i donar per superada la situació d'excepcionalitat per l'escassetat de recursos hídrics. Seria durant la reunió setmanal del Consell Executiu. La resolució, en qualsevol cas, es prendrà segons el dictamen que elaborin els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) sobre la situació de la sequera.

El nou decret de sequera atorga a la Generalitat la potestat d'establir els diferents escenaris d'emergència atenent no només al nivell dels embassaments, sinó també a d'altres factors, com la previsió de pluges, el grau d'explotació dels aqüífers, l'evolució de la demanda o l'evolució de les reserves d'aigua. Això fa que el Departament de Medi Ambient no ofereix el percentatge mínim de reserves que haurien de tenir els pantans de les conques internes per superar l'excepcionalitat.

Els embassaments segueixen a l'alça

Es calcula que dimarts que ve el nivell dels embassaments podria situar-se prop del 60%, precisament coincidint amb la reunió de l'executiu català. De fet, ara mateix el nivell se situa en el 48,18% -334,59 hectòmetres cúbics-, i durant el cap de setmana seguiran les pluges que, tot i que no tan importants com en les darreres setmanes, podrien recollir entre 20 i 30 litres per metre quadrat a diferents indrets del país.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les pluges guanyaran intensitat durant la tarda d'aquest dissabte i s'espera que localment vagin acompanyades de tempestes, mentre que per diumenge la presència de les precipitacions serà menor. De cara a la pròxima setmana, però, està previst que es puguin reproduir les pluges dilluns, dimarts i dimecres, en especial a l'interior de Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut