Palestins sota la seva bandera.
Abbas espera que altres països segueixin els passos de Suècia i reconeguin Palestina. (Foto: Reuters)
Estocolm

El govern de Suècia reconeix l'estat palestí

És el primer país occidental de la Unió Europea que reconeix de manera oficial l'estat palestí

RedaccióActualitzat

Suècia reconeix Palestina. La ministra d'Afers Estrangers del país escandinau, Margot Wallström, ha anunciat que el seu govern reconeix per decret l'estat de Palestina. Això fa de Suècia el primer país occidental de la Unió Europea que pren aquesta decisió.

Es tracta d'un pas important, ha assenyalat la cap de la diplomàcia sueca, que confirma el dret dels palestins a l'autodeterminació. Wallström ha destacat que el conflicte amb Israel està en una fase "crítica" i ha rebutjat que la decisió fos precipitada. "Al contrari", ha dit, el risc és que sigui "massa tard".

La ministra sueca ha explicat que la raó principal de reconèixer Palestina com a estat és que l'executiu nòrdic considera que "es compleixen els criteris del dret internacional". "Hi ha un territori, una població i un govern", ha declarat Wallström en una compareixença informativa posterior a la reunió del gabinet.

El president palestí, Mahmoud Abbas, ha rebut amb satisfacció la decisió del govern suec i ha emplaçat els països que encara no ho han fet a seguir l'exemple de Suècia.

Israel ha reaccionat ràpidament a la decisió. El ministre d'Afers Estrangers israelià, Avigdor Lieberman, ha cridat a consultes l'ambaixador suec i es planteja rebaixar el grau de les relacions amb el país escandinau. "És desafortunat que el govern suec esculli adoptar mesures que poden causar molt de mal i no porten beneficis. Suècia ha d'entendre que les relacions amb l'Orient Mitjà són molt més complexes que un paquet de mobles d'Ikea i faria bé d'actuar amb sensibilitat i responsabilitat", ha afirmat Lieberman en un comunicat. La decisió enforteix "elements radicals i l'obstinació palestina".

El ministre ha afegit que l'única manera "d'aconseguir un pacte entre Israel i els palestins és que les parts portin a terme negociacions sinceres".

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP), per la seva banda, ha aplaudit la decisió d'Estocolm i ha animat d'altres països, entre ells Espanya, a fer aquest pas i seguir l'exemple com a "única manera d'assegurar la pau a la regió".

Anar al contingut