Port-au-Prince

El Fons Monetari Internacional proposa un nou "pla Marshall" per reconstruir Haití

El Fons Monetari Internacional proposa reconstruir Haití amb un nou "pla Marshall", el programa nord-americà que va permetre la recuperació d'Europa després de la Segona Guerra Mundial. L'ONU, per la seva banda, afirma que la distribució d'aliments i material de primera necessitat ha millorat els últims dies, però afegeix que la situació als hospitals encara és crítica, ja que es veuen desbordats per l'allau de ferits i la manca de material mèdic.

Actualitzat
A Haítí, vuit dies després del terratrèmol, el gruix de les tasques d'emergència se centra en la distribució de l'ajuda, tot i que encara hi ha operacions puntuals de rescat que permeten trobar supervivents. El responsable d'Afers Humanitaris de l'ONU, John Holmes, ha xifrat en 250.000 les persones a les quals el Programa Mundial d'Aliments ha assistit els últims dies i ha confiat que el nombre continuarà augmentant.

Tot i que el caos encara regna al país i les rèpliques continuen atemorint la població, hi ha petits signes de represa de certa normalitat. Segons l'ONU, per exemple, els bancs comencen a tornar a operar i més de 2.000 membres de la policia han tornat a la feina. Les Nacions Unides, a més, donen feina a haitians per distribuir ajudes, i també hi comença a haver venedors ambulants de menjar, tot i que els elevats preus el fan inabastable per a molts veïns, la major part dels quals tampoc disposen de diners per comprar.

La seguretat als carrers també ha millorat, perquè la presència militar i policial és evident. De fet, els EUA han ordenat un nou reforçament de tropes, de manera que sumaran ja 16.000 efectius. El mateix han fet altres països. La policia brasilera, per exemple, ha enviat equips per ajudar l'haitiana a tornar a capturar els presos que van fugir de les presons aprofitant el caos del terratrèmol. També s'intenta reordenar l'aeroport, cosa que ha afectat la presència de periodistes que fins ara hi estaven acampats.

Un "pla Marshall" per a Haití

Tot i això, la comunitat internacional sembla estar d'acord que cal pensar en el futur. Dominique Strauss-Kahn, director del Fons Monetari Internacional, ha assegurat, per exemple, que l'ajuda repartida "de manera poc sistemàtica" no és suficient i que el que cal és "una mena de pla Marshall", és a dir, un programa de reconstrucció coordinat i dotat amb "diversos milers de milions de dòlars.

Això permetria, segons un expert en desenvolupament, fer sortir Haití de "l'espiral de desastre" i "donar una esperança real a la joventut". La qüestió es tractarà un una reunió internacional a Mont-real dilluns que ve, reunió que comptarà amb la presència del primer ministre haitià, Jean-Max Bellerive.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut