Washington

El fiscal no pot provar que Trump conspirés amb Rússia per guanyar les eleccions

L'informe no pot acusar Trump de conspiració ni d'obstrucció, però tampoc l'exonera completament

RedaccióActualitzat

El fiscal general dels Estats Units, William Barr, ha presentat aquest dijous al Congrés l'informe sobre la influència russa en la campanya electoral del 2016, que va donar la presidència a Donald Trump. L'informe, elaborat pel fiscal especial Robert Mueller, conclou que no hi ha prou proves per assegurar que Trump conspirés amb Rússia per guanyar les eleccions.

 

Trump considera el resultat de l'informe una victòria seva (Reuters)

 

Després de dos anys d'investigació i en gairebé 500 pàgines, l'informe sí confirma que el govern rús va intentar interferir en les eleccions nord americanes del 2016 però no amb l'ajuda de Donald Trump o cap persona de la seva campanya.

Per Trump, les conclusions de l'informe, que ja es van avançar al març, són una victòria i ho ha volgut demostrar, com ja és habitual, amb una piulada i en el seu estil particular:

 

 

Trump dona el joc per acabat, però l'escrit conclou que hi ha 10 episodis en què s'hauria produït obstrucció a la justícia per part de Trump durant la investigació. En no poder-se demostrar la motivació corrupta dels fets, no s'han pogut considerar delicte. Entre els casos provats, per exemple, l'informe revela que el president nord-americà va pressionar i va ordenar expulsar de la investigació el fiscal Mueller, que Trump temia.

L'informe detalla que Trump va intentar interferir en la investigació, però no ho va aconseguir perquè els seus assessors no el van obeir:  

 

"Els esforços del president per influir en la investigació van fracassar perquè les persones que el rodejaven es van negar a executar les ordres o accedir a les seves peticions."

 

L'informe de Mueller omple gairebé 400 pàgines (Reuters)

 

L'escrit del fiscal especial Mueller no demana que Trump sigui processat però deixa la porta oberta a que el Congrés demani la seva destitució:

 

"Si sabéssim del cert que el president clarament no va cometre obstrucció a la justícia, ho hauríem dit. Sobre la base dels fets, no podem arribar a aquesta conclusió. No l'acusem, però tampoc l'exonerem."

 

La "trama russa" va passar informació dels demòcrates a Wikileaks

 

L'informe de Mueller sí que ha pogut provar que el Kremlin va interferir en la campanya electoral del 2016, entrant als servidors del Partit Demòcrata i de Hillary Clinton. Posteriorment Rússia hauria facilitat la informació a Wikileaks.

 

William Barr en el moment de llegir els resultat de l'informe de Mueller (Reuters)
 

El fiscal general, William Barr, flanquejat pel fiscal general adjunt, Rod Rosenstein, ha descartat el delicte de col·lusió i ha presentat el resultat com una defensa de Trump:

 

"Es desprèn de l'informe de l'advocat especial que el govern rus va intentar interferir-hi. Però gràcies a una investigació exhaustiva de l'assessor especial, ara sabem que l'operatiu rus que va dur a terme aquests esquemes no tenia la cooperació del president Trump ni de la campanya de Trump, ni l'assistència de cap altre nord-americà. Tots els nord-americans han d'estar agraïts que això s'hagi confirmat."

 

L'informe no ha aconseguit acusar el president Trump, però tampoc exonerar-lo completament. Lluny de tancar-se la trama russa, el Congrés ha cridat a declarar el fiscal especial Robert Mueller el mes de maig. Volen que l'autor de l'informe expliqui amb detall la investigació presentada avui, dijous, que no ha aclarit prou el cas.

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut