Una imatge d'Ovidio Guzmán, el fill del Chapo (Reuters)

El fill del Chapo Guzmán, extradit als Estats Units per narcotràfic

Liderava el càrtel de Sinaloa amb tres germans més i se l'acusa de tràfic de fentanil, marihuana, cocaïna i metamfetamina

RedaccióActualitzat

El govern de Mèxic ha extradit als Estats Units Ovidio Guzmán, un dels fills del capo de la droga el Chapo Guzmán. Va ser arrestat per les autoritats mexicanes al gener i feia anys que era en la llista dels narcotraficants més buscats per l'FBI.

En aquest llistat hi figuren tres fills més del Chapo. Tots quatre van assumir el control del càrtel de Sinaloa, després de, precisament, l'extradició del seu pare als Estats Units l'any 2017. Des d'aleshores aquesta branca es coneix com els Chapitos.


Liderava el càrtel de Sinaloa

Ovidio Guzmán s'enfronta a onze càrrecs, principalment per tràfic de fentanil, marihuana, cocaïna i metamfetamina.

En les seves investigacions, el govern estatunidenc ha assenyalat que ell i els seus tres germans també van estar involucrats en la famosa fugida del seu pare d'una presó mexicana l'any 2015.

Forces armades a l'exterior de la presó d'alta seguretat on s'ha retingut des del gener Ovidio Guzmán (Reuters)

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha celebrat l'extradició d'Ovidio Guzmán, perquè diu que representa una nova mostra dels esforços contra el narcotràfic:

"La lluita contra els càrtels suposa un coratge increïble per part de les forces de l'ordre dels Estats Units i de Mèxic. Molts agents hi han deixat la vida. Els agraeixo a ells i als fiscals el seu treball i el seu sacrifici."

Una extradició molt desitjada

L'extradició culmina un llarg procés per posar Ovidio Guzmán davant de la justícia nord-americana que, de fet, havia fet una oferta milionària per qualsevol informació per capturar-lo.

Cartell on s'oferien cinc milions de dòlars per informació per detenir Ovidio Guzmán (Europa Press)

Ovidio Guzmán va ser detingut al gener, però aquesta no era la primera vegada que l'arrestaven. En l'anterior ocasió, l'octubre del 2019, la detenció va durar poques hores.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va haver d'ordenar el seu alliberament per frenar l'escalada de violència que es va desencadenar per alliberar-lo.

Aquest cop, el Ratón, com també se l'anomena, no ha pogut eludir les fortes mesures de seguretat amb què se l'ha custodiat.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsDroguesMèxic
Anar al contingut