"Sembla que siguin morts menys importants." La mort no reconeguda de la Juna
El dol en aquestes situacions encara és un tema tabú per a la societat (CCMA)

El dol perinatal en el cas de la Juna: "Sembla que siguin morts menys importants"

Quan un fill mor durant el període perinatal no consta com a nadó en cap registre oficial: "Aquestes morts s'estan tractant com a avortaments", assegura la mare de la Juna

La Juna va ser la primera filla de la Raquel i l'Ivan. Va morir al cap de 38 setmanes i cinc dies de gestació, però no consta com una defunció en cap registre oficial.

La parella d'Olot, juntament amb una vintena d'entitats de tot l'estat, lluiten per canviar la llei perquè reconegui la mort dels fills en període perinatal, és a dir, entre les 22 setmanes de gestació i la primera setmana de vida.

"Ens neguen l'existència de la nostra filla", diuen la Raquel i l'Ivan, que es van sentir abandonats per part de l'administració. Segons la mare de la Juna:

"Aquestes morts s'estan tractant com a avortaments. El primer cop que t'emportes, no pots donar-li ni un nom."


Sense dret a baixa laboral per passar el dol

Però no només es tracten de tràmits burocràtics, tot el procés va haver-ho de passar tota sola perquè el pare no va tenir dret a la baixa laboral. Aquests casos encara no estan reconeguts i, per tant, no existeix mesures que afavoreixin a les famílies que ho pateixen. 

El dol en aquestes situacions encara és un tema tabú i poc reconegut en la societat. Cada any moren aproximadament 2.500 nadons durant el període perinatal a Espanya i, en la meitat dels casos, es desconeixen les causes de la mort. "Sembla que siguin morts menys importants", assegura la mare de la Juna.

La Judith afirma que existeix un estigma social que fa encara més difícil poder passar el dol:

 "La societat no està educada ni preparada per acompanyar aquestes morts perquè es tracta de nadons que no han vist, ni han tocat."

Han presentat rectificacions a la nova Llei de Famílies 

De la mà de l'associació Bressols Girona, han presentat esmenes a l'avantprojecte de la nova Llei de Famílies, aprovat al desembre. Segons Natàlia Artigas, psicòloga neonatal i membre de l'associació Bressols Girona:

"Avui dia, encara hi ha famílies que, segons l'hospital on neixin, reben més o menys acompanyament, per desconeixement, falta de protocols o per por, perquè una situació de mort sempre espanta."

Una vintena d'entitats de dol perinatal s'han desenvolupat en tot l'Estat i alguns partits s'han posat en contacte amb els pares per donar-hi suport. Pots veure el següent clip del "Telenotícies comarques" per saber més sobre aquest cas:   

 

ARXIVAT A:
SalutDrets humansGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut