El cost de l'energia obliga moltes empreses a parar màquines i apujar preus

Concentrar processos i reduir torns per estalviar en la factura de llum i el gas: així s'organitzen les indústries més castigades per l'alça de preus

Esther OrtegaActualitzat

Agrupar torns per produir només tres dies a la setmana, i de nit, quan la llum és més barata. És la fórmula que algunes empreses estan assajant per mirar d'afrontar l'increment de la factura de la llum.

És el cas de l'empresa Finish, de Terrassa; fabrica roba de la llar, i les màquines de tint utilitzen aigua, electricitat i gas, perquè necessiten temperatures de fins a 130 graus.

Francesc Roca Llongueras, gerent de Finish i president de l'Institut Industrial del Gremi Tèxtil de Terrassa, denuncia que acabaran pagant un 250 o un 300% més que l'any passat amb les dues energies importants dins de fàbrica, l'electricitat i el gas.

Amb aquest panorama ja han decidit parar màquines durant dos dies a la setmana. La idea és concentrar els processos de tint, que s'emporten el 70% del consum de gas de tota la fàbrica, de dilluns a dimecres, deixant els dijous per a altres tasques i mantenint tancar els divendres.

Roca explica que busquen treure el màxim partit de les hores vall, quan l'energia és més barata: "Nosaltres treballem en tres torns. Sí que el torn nocturn el tenim a un rendiment d'un 30% o un 40%, i el que farem és treballar en aquest torn de nit, buscar-li el 100%, per intentar absorbir el dijous i el divendres sense funcionament de tint."

Així eviten haver de parar i engegar cada dia les màquines, i guanyen eficiència energètica. És el consell que han rebut del seu assessor energètic.


Traslladar el preu al consumidor

Tot i les mesures, les empreses no poden evitar haver de traslladar part del cost a la següent baula de la cadena, el consumidor. David Callicó, gerent de la consultora Optima Energia, argumenta que quan el cost energètic d'una fàbrica s'ha multiplicat per tres, és molt difícil que "el mercat ho digereixi". "Si el mercat ho digereix, voldrà dir que hi ha més inflació, perquè pujaran els preus".

"Al final, no hem de veure que perjudiquem només l'industrial. Acabarem perjudicant l'últim, que és el que anirà a comprar aquest producte."

En el cas de Finish, han pujat preus un 12% ,tot i que asseguren que per absorbir l'increment del gas haurien d'haver fet una pujada del 20%. Per això des del gremi reclamen a les administracions mesures urgents per ajudar el sector.

Les grans indústries, en alerta

L'increment de preus està castigant les indústries que fan un ús més intensiu de l'energia en els seus processos, com per exemple, plantes siderúrgiques o químiques. L'Associació d'Empreses de Gran Consum d'Energia (AEGE) agrupa 25 empreses de tot l'estat, amb 74 plantes funcionant, 13 a Catalunya, sobretot a Barcelona i Tarragona; calculen que aquest any pagaran uns 1.500 milions d'euros més que les seves competidores europees per la factura de la llum, un cost que castiga la seva competitivitat.

La siderúrgica Sidenor ja ha anunciat que haurà d'aturar una de les seves plantes per estalviar costos, com també farà Fertiberia, amb una aturada tècnica entre octubre i novembre a la seva planta de Huelva.

ARXIVAT A:
EmpresaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut