Pla mig de Jan Fabre en un frame de vídeo
Jan Fabre, el 2018, al Festival Temporada Alta

El coreògraf Jan Fabre, condemnat a 18 mesos de presó per abús de poder i assetjament

La majoria de denúncies les van fer membres de la seva companyia en el marc del #MeToo, per haver estat sotmesos a pressió psicològica, humiliació i xantatge sexual

RedaccióActualitzat

La justícia belga ha condemnat el dramaturg i coreògraf Jan Fabre a 18 mesos de presó, tot i que de moment la pena ha quedat suspesa. El tribunal ha considerat provades les acusacions d'abús de poder i d'assetjament fetes per sis membres de la seva companyia, mentre que cinc denúncies més haurien prescrit.

Una vintena de col·laboradors de la seva companyia de dansa i espectacles Troubleyn el van denunciar en una carta oberta, per haver estat sotmesos a pressió psicològica, "humiliació" i xantatge sexual. La majoria dels denunciants eren dones i van explicar que "la humiliació era el pa de cada dia" dins la companyia.

Segons les denunciants, Fabre convidava artistes a casa seva amb l'excusa d'actuacions artístiques visuals i després intentava "un acostament sexual".

Jan Fabre era un nom habitual als principals festivals europeus, amb muntatges sempre controvertits. Els seus detractors l'acusen de recórrer a provocacions gratuïtes: per exemple, per les seves peces que evoquen sang o orina, o amb una masturbació damunt l'escenari.

La seva última presència al Temporada Alta, el 2018, va estar envoltada de protestes perquè les acusacions ja havien transcendit.

Justament dimecres que ve, l'Acadèmia del Cinema Català presentarà una iniciativa pionera per evitar els abusos en el cinema i les arts escèniques.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
Anar al contingut