Triomf del conservador Janez Jansa sense aconseguir majoria (Reuters)
Triomf del conservador Janez Jansa sense aconseguir majoria (Reuters)
Ljubljana

El conservador euroescèptic Janez Jansa guanya a Eslovènia però sense obtenir majoria

L'exprimer ministre Jansa s'ha imposat amb un missatge antiimmigració que complica les aliances possibles amb altres partits

RedaccióActualitzat

El Partit Demòcrata Eslovè de l'exprimer ministre Janez Jansa ha guanyat les eleccions legislatives a Eslovènia, però sense prou majoria per formar govern. I no ho tindrà gens fàcil perquè les principals formacions amb representació al Parlament del país no es volen aliar amb la dreta euroescèptica que ell representa.

Janez Jansa, que ha fet una campanya basada en la por a la immigració, ha obtingut el 25% dels vots. En segon lloc, amb un 13% dels vots, ha quedat la llista de Marjan Sarec, un antic humorista reconvertit en polític liberal, que ja ha rebutjat qualsevol acord amb els conservadors. Ha afegit que, si no aconsegueixen formar govern, buscarà una coalició alternativa. I la formació centrista del fins ara primer ministre, Miro Cerar, s'ha ensorrat i només ha aconseguit un 9% dels vots, quan el 2014 en va aconseguir gairebé el 35%.

 

 

Amb aquests resultats, Janez Jansa ja ha reconegut que ho tenen difícil per formar govern:

"Crec que avui serà el primer pas perquè Eslovènia sigui un país que prioritzi els eslovens, inclosa la seva seguretat i prosperitat. Tot i això soc escèptic pel que fa a l'obtenció d'un resultat que garanteixi l'estabilitat immediata en aquesta primera etapa."

Janez Jansa, de 59 anys, ha tingut el suport durant la campanya del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, conegut per la seva posició obertament xenòfoba. Fa 5 anys, el govern de Jansa va caure per les acusacions de corrupció contra el llavors primer ministre. 

Amb uns 2 milions d'habitants, aquestes són les vuitenes eleccions a Eslovènia des de la independència de l'antiga Iugoslàvia. Ara el país forma part de la Unió Europea, té l'euro com a moneda, i ha superat la crisi econòmica del 2008 amb un creixement notable i gairebé sense atur.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions
Anar al contingut