El president espanyol, Mariano Rajoy, rep els aplaudiments dels populars després de superar la moció de censura
El president espanyol, Mariano Rajoy, rep els aplaudiments dels populars després de superar la moció de censura
Madrid

El Congrés rebutja la moció de censura contra Rajoy

Sense sorpreses, la moció de censura no prospera perquè només les confluències, Esquerra i Bildu donen suport a Podem

RedaccióActualitzat

No hi ha hagut sorpreses. La moció de censura contra Mariano Rajoy presentada per Units Podem no ha prosperat per 170 vots en contra; 82, a favor i 97 abstencions.

Pablo Iglesias només ha obtingut els vots favorables d'Units Podem, Esquerra Republicana, Compromís i Bildu. D'aquesta manera, la moció de censura a Mariano Rajoy no ha arribat als 176 diputats necessaris per tenir èxit.

Tant Rajoy com el líder de Podem, Pablo Iglesias, han acabat la sessió aplaudint els seus grups parlamentaris, que els han ovacionat recíprocament.

L'anècdota de la votació l'ha protagonitzat el cap de la Presidència del govern espanyol. Jorge Moragas s'ha equivocat i ha dit "sí" a la moció. Immediatament, ho ha rectificat i ha dit "no".

El PSOE retreu a Podem que la moció de censura reforçarà Rajoy

A la sessió d'aquest dimecres, el PSOE ha pronosticat que el fracàs de la moció acabarà reforçant el president del govern espanyol. És l'advertiment que ha llançat el portaveu parlamentari socialista, José Luis Ábalos:

"L'enfortirà, el consolidarà una mica més."

I ha acusat Pablo Iglesias de crear expectatives inviables:

"Amb quina majoria vol governar el dia a dia així. No veu que és inviable. Però llavors no generem una expectativa falsa. Aquest és un acte fallit en origen (...) Utilitza el sentiment de la gent per obrir-se camí estratègic de caràcter partidista"

De tota manera, Ábalos ha estat receptiu amb Iglesias a l'hora d'intentar trobar punts en comú contra el PP:

"Agafo el guant. Estem disposats a construir una majoria alternativa per desmuntar les polítiques injustes del PP i demanar les reformes justes que reclama la societat. Aquí ens trobarà sempre (...) Som una esquerra de govern, però valenta"

Sobre Catalunya, el portaveu del grup parlamentari socialista, José Luis Ábalos, ha defensat una reforma que reconegui la realitat nacional catalana. Ha apostat pel diàleg: "Política i no trinxeres". Ábalos ha acusat Rajoy d'haver fet tot el possible perquè fracassés el pacte estatutari i, després, en cinc anys, no fer res per afavorir el diàleg entre els governs català i espanyol. Segons el diputat socialista, la Constitució "no és cap obstacle" i pot adaptar-se a les necessitats majoritàriament sentides sempre que es faci d'acord amb les normes establertes "i sense buscar dreceres que no respectin aquesta llei."

 

 

Rivera: "Si Podem no existís, Rajoy no seria president"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat l'encarregat de reobrir el debat, defensant el vot en contra de la moció. El líder de Cs ha recordat a Pablo Iglesias que va votar en contra del govern alternatiu entre el PSOE i Ciutadans:

"Si avui som aquí és perquè vostè va votar amb el PP 'no' a un govern alternatiu, i ningú més que vostè és responsable que Rajoy sigui president. Si Podem no existís, potser Rajoy no seria president"

Rivera ha assegurat que el seu únic objectiu és destrossar els socialistes:

"Ha d'estar vostè a l'oposició perquè no ha guanyat les eleccions. I sobretot perquè vostè és el candidat menys valorat pels espanyols. És així. Vostè és un candidat que no genera consens (...) El seu objectiu, únicament, és destrossar el PSOE. l'únic objectiu del seu partit és que el PSOE tingui menys escons que el seu partit."

"Vostè no ha reflexionat ni un sol instant que els seus únics companys de viatge en aquesta moció siguin l'antiga Batasuna i Esquerra Republicana? No és pas vostè la persona útil que han trobat els senyors Puigdemont, Junqueras, Batasuna, per demolir aquest país?"

Iglesias li ha contestat que Ciutadans només serveix per fer de crossa del PP:

"Durant un temps vostès van poder enganyar els ciutadans explicant que eren una altra cosa, que vostès venien a regenerar. Però en realitat l'únic que vostès són és el bastó del Partit Popular. Vostès estan en política perquè continuï el que és vell. Aquests senyors, que són del partit polític més corrupte d'Europa , governen gràcies a vostès, senyor Rivera."

"Vostès no són una força d'àmbit estatal. Vostès no governen en cap lloc rellevant. Vostès no serveixen de res en política, senyor Albert Rivera, més enllà que per mantenir aquests senyors."

 

 

Domènech estén la mà als socialistes i carrega contra el PDeCAT

Aquest matí també ha intervingut Xavier Domènech, d'En Comú Podem, que ha demanat al PSOE que s'afegeixi a la moció de censura. Ha celebrat el suport d'Esquerra Republicana i ha estat molt crític amb el PDeCAT, que s'abstindrà:

"Vostès sembla que només estan disposats a defensar la sobirania de Catalunya quan governen vostès, i quan no governen vostès decideixen que no. Abstenir-se davant d'una moció de censura per fer fóra el Partit Popular, abstenir-se davant d'una moció de censura que defensa la sobirania de Catalunya, és abstenir-se de Catalunya. I això marca probablement un abans i un després."

Esquerra Unida, a través del seu coordinador federal, Alberto Garzón, ha defensat la moció presentada pel seu grup parlamentari d'Units Podem contra Rajoy, un executiu que "soscava la democràcia" i que permet que governin les "oligarquies" que no han guanyat les eleccions.

 

 

Aquest dimarts, la jornada es va acabar després d'onze hores de debat protagonitzades pel dur enfrontament entre Pablo Iglesias i Mariano Rajoy al voltant de la corrupció.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut