Iglesias apel·la al PSOE per a un acord (EFE)
Iglesias apel·la al PSOE per a un acord (EFE)
Madrid

Iglesias a Rajoy: "Passarà a la història com el president de la corrupció"

El debat de la moció de censura continuarà aquest dimecres amb les intervencions de Ciutadans, PSOE i Partit Popular

Actualitzat

Pablo Iglesias ha assegurat que s'ha de treure el PP de les institucions en la moció de censura que s'ha començat a debatre aquest dimecres al Congrés dels Diputats. La moció no té possibilitat de prosperar. La proposta només té assegurats els suports d'Units Podem, Compromís, Esquerra Republicana i EH-Bildu.

En la intervenció per presentar el seu programa de govern, Pablo Iglesias ha assegurat que amb la moció s'està jutjant una època, que forma part del passat, i en la qual s'ha de treure el PP de les institucions. En el seva intervenció de tres hores, Iglesias ha fet servir un to didàctic i ha intentat oferir una imatge solvent, presidenciable i madura.

El candidat a la presidència del govern Pablo Iglesias ha advertit Rajoy que passarà a la història "com el president de la corrupció" i que "Espanya no es pot permetre més institucions copades per corruptes".

Iglesias creu que s'han ultrapassat tots els límits en corrupció i que els governs municipals del canvi, com el de Madrid, Barcelona, Badalona o Saragossa, entre d'altres, han demostrat que "quan no es roba es governa millor". Motiu pel qual aquesta moció és "una oportunitat de fer el bé per a Espanya".

En al·lusió a Ciutadans i PSOE, Iglesias ha destacat que si hi hagués "voluntat política", demà podrien fer fora el govern.

Iglesias apel·la al PSOE per a un acord "més d'hora que tard"

El líder de Podem ha reclamat al PSOE que "intenti posar-se d'acord" amb ells per fer fora el PP, ja que les circumstàncies han canviat i "obliguen a l'entendiment" i que això s'ha d'aconseguir "més tard que d'hora".

L'acord, segons Iglesias, hauria de deixar fora "la crossa taronja", referint-se a Ciutadans, un partit que "dona suport a la corrupció a Múrcia, Madrid o Espanya".

Amb un to menys aspre que la portaveu de Podem, Irene Montero, que ha comparegut a la cambra abans, Iglesias ha assumit errors propis en el passat en les negociacions amb el PSOE després de les eleccions del 20D. El candidat a la presidència reclama als socialistes que també ho facins ells, que s'obrin al pacte,  ja que la formació lila, ni "roba" ni "dona aire" als corruptes.

En l'última intervenció, Iglesias ha tornat a mostrar un to conciliador amb els socialistes i els ha demanat que l'abstenció a la moció de censura sigui "reflexiva" per poder avançar al més aviat possible en la construcció d'una alternativa al PP.

 

 

Per la seva banda, la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha explicat per què presenten la moció. En la seva llarga intervenció, la diputada de Podem ha retret que els populars defensen un model territorial caduc que no vol escoltar els catalans. I ha afirmat que la solució per a Catalunya passa pel referèndum:

"Referèndum, dret a decidir, perquè les bases de la convivència entre els pobles d'aquest país siguin fermament democràtiques."

I s'ha dirigit a Rajoy en aquest sentit:

"Fer-se el sord no és només una política imprudent, sinó un insult als ciutadans que volen exercir la seva sobirania. La seva pèssima gestió d'aquest conflicte i la seva negativa a deixar que s'expressin de manera democràtica és un símptoma més que vostès formen part del passat i que només poden imposar la seva voluntat negant els drets de tots."

Montero ha desqualificat el projecte que aplica Mariano Rajoy perquè considera que afavoreix els rics i que es basa en la corrupció:

"El seu projecte serveix a les elits econòmiques i és molt dur amb la gent senzilla. És un projecte del passat. S'ha acabat. Espanya està farta que la robin, està farta que vostès la robin, i la democràcia demana pas."

Montero ha carregat contra el govern de Rajoy aportant la llista de tots els casos de corrupció suposadament vinculats al PP. "La corrupció té seu i és Génova 13", la seu central dels populars a Madrid. I ha fet aquesta reclamació:

"No n'hi ha prou que ens demanin perdó. Ara els exigim sobretot que ens tornin el que han robat, fins a l'últim cèntim (...) El Partit Popular ha convertit la corrupció en una forma de govern."

La portaveu de Podem, que ha començat el seu discurs condemnant l'últim crim masclista -que ha passat a Granada-, ha assenyalat que la moció contra l'executiu és també "la veu del feminisme" contra la resignació i la desesperació" que representa, ha dit, el govern de Rajoy.

 

 

Durant el discurs de Montero hi ha hagut molts diputats del PP que miraven el mòbil una llarga estona o fins i tot s'han posat a llegir un llibre. Un tuit del partit de Rajoy reclama que torni Íñigo Errejón perquè s'estan adormint:

La proposta d'Iglesias

Tot i que la proposta d'Iglesias no prosperarà per falta de suports, l'objectiu del líder de Podem és sortir-ne reforçat i aparèixer com l'alternativa real al govern del PP.

Com a programa de govern, Iglesias ha presentat una llista"d'onze mesures urgents" per posar fi a la corrupció. Les propostes enumerades no són noves, ja que formaven part del programa electoral d'Units Podem o han estat defensades en el Congrés dels Diputats.

Entre les 11 mesures destaca, per exemple, una nova llei de finançament de partits que inclogui fundacions i associacions vinculades, així com el límit d'endeutament bancari.

En matèria econòmica, el líder de Podem ha retret al govern de Rajoy que s'atribueixi el creixement econòmic de l'Estat mentre persisteix la desigualtat. Iglesias ha emplaçat la resta de formacions a donar suport a mesures contra la pobresa energètica o a posar punt final a la precarietat laboral mitjançant la derogació de la reforma laboral i un salari mínim garantit.

 

 

Iglesias ha apostat per un referèndum "amb garanties i reconeixement"

Iglesias ha fet al·lusió a Catalunya i ha advertit el PP que si intenta "tapar la corrupció usant Catalunya i apel·lant als pitjors instints reaccionaris", els tindrà davant i ha confiat que el PSOE se situï en aquesta mateixa posició.

Iglesias ha assenyalat la qüestió territorial com una "tasca urgent" i "d'estat", i ha apostat per un referèndum "amb garanties i reconeixement" per solucionar el debat independentista a Catalunya.

"Que puguin voler quedar-se, volem convèncer els catalans que es quedin, però no volem imposar res, les imposicions són incompatibles" amb la democràcia, ha dit el secretari general de Podem.

 

 

Tardà: "Fem nostra la vostra moció de censura"

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, ha donat suport a la moció de Podem i ha reclamat el "dret inalienable del poble de Catalunya a decidir el seu futur". Tardà ha dedicat bona part de la seva intervenció a la qüestió sobiranista i ha vaticinat que els pròxims mesos seran "difícils" perquè l'"oligarquia" catalana vol que el procés "descarrili":

"Vosaltres sí, creieu en el 'sí que es pot', en la desobediència davant la tirania."

El republicà ha dit que Esquerra es feia seva "la vostra moció de censura" i ha proclamat el suport "orgullós" del seu grup a la moció.

Iglesias ha respost amb agraïment als elogis de Tardà i ha tornat a fer una defensa clara del dret a decidir. El líder de Podem ha lamentat que s'intenti "criminalitzar" Esquerra, a qui ha qualificat de "demòcrates, gent decent" i s'ha mostrat "convençut" que camiraran plegats "en la lluita contra la corrupció i perquè els catalans decideixin el seu futur":

"De cor, gràcies. És un orgull aspirar a ser president del govern amb el suport del vostre grup."

 

 

El PDeCAT demana "claredat" a Iglesias

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha demanat a Iglesias "claredat" al voltant del referèndum sobre la independència i ha dit que la posició de Podem i els seus socis catalans "sembla com a mínim confusa". El diputat del PDeCAT ha afegit que veia un "to jacobí" en el discurs d'Iglesias similar al de PP, PSOE i C's.

El líder de Podem li ha respost que canviïn la seva abstenció per un suport a la moció de censura perquè són "de fiar". A més, ha remarcat que aposten per un referèndum "amb garanties, que es pugui celebrar".

"No pretenc seduir-los amb cants de sirenes, hem demostrat que sí que estem compromesos amb la democràcia"

El debat continuarà aquest dimecres amb les intervencions de Ciutadans, PSOE i Partit Popular.

La tercera moció de censura de la democràcia

La moció de censura d'Units Podem entrarà a la història per ser la tercera de la democràcia. Iglesias voldria que la moció tingui un desenllaç similar a la que va presentar Felipe González contra Adolfo Suárez l'any 1980. Tot i perdre la votació, dos anys després el PSOE va guanyar les eleccions per majoria absoluta i González va esdevenir president del govern.

L'any 1987, en la segona legislatura de González, un jove Antonio Hernández Mancha va intentar imitar-lo i va presentar una moció de censura. A Hernández Mancha, però, no li va sortir bé la jugada: en els següents comicis, el PSOE repetiria victòria i el lideratge dins d'AP del jove dirigent de la dreta espanyola es va debilitar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut