El Comitè Assessor de la Covid proposarà al govern restringir les trobades abans de Nadal

Reclamen també accelerar l'administració de terceres dosis i que el govern promogui el teletreball

Actualitzat

L'avanç de la variant òmicron a Europa preocupa el Comitè Científic Assessor de la Covid del govern. Estan ultimant un informe de recomanacions, que tancaran aquest divendres en una reunió, per entregar-lo a l'executiu davant l'empitjorament de les dades i l'escenari de més interaccions socials dels pròxims dies de cara a Nadal.

Davant d'això, recomanen minimitzar tant com es pugui les interaccions socials, augmentar el teletreball i també accelerar la vacunació, amb l'administració de terceres dosi.

Segons Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid i investigadora d'Epidemiologia i Salut Pública del Vall d'Hebron Institut de Recerca, s'ha d'apostar per "minimitzar interaccions sense posar en risc l'economia" i recuperar teletreball en la mesura del que es pugui.

"Amb l'acceleració de la vacuna no n'hi ha prou, caldrien també més restriccions sobretot perquè venen uns dies de festes, amb moltes interaccions socials, s'ajunten motes persones i ja portem bastants dies dient que els sopars d'empresa i amics no es facin."

En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, conjuntament amb Daniel Prieto- Alhambra, que també és membre del Comitè Científic Assessor de la Covid del govern, i Joan Ramon Masclans, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, han fet una crida a la prudència per als pròxims dies. Consideren que aquest any, amb la vacunació, hi ha més relaxació que l'any passat, però alerten de l'empitjorament de la situació epidemiològica. Els contagis s'han triplicat en l'últim mes a Catalunya.

Amb les propostes a la mà, el Govern decidirà en els propers dies si cal adoptar mesures més restrictives i com fer-les efectives.

 

Reduir la interacció

Davant d'aquest escenari, Prieto- Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, demana "molta prudència i molta avaluació de risc-benefici de cada trobada i minimitzar interacció social".

Joan Ramon Masclans, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, creu que hi ha certa normalitat al carrer i reclama mascareta, ventilació, reducció de les interaccions i anar molt ben protegit al transport públic.

Aquest dimecres el Centre Europeu de Control de Malalties reclama mesures "fortes" per reduir els contagis, ja que amb la vacunació no n'hi ha prou per frenar la variant òmicron. Considera "molt probable" que hi hagi més hospitalitzacions i morts del que es preveia amb la variant delta.


Segons dades preliminars, els contagis amb la variant òmicron es doblen en dos o tres dies, mentre que amb la delta es doblen en dues setmanes.

 

Tercera dosi

Més enllà de reduir la interacció social, urgeixen a agilitzar les terceres dosis, que segons Prieto-Alhambra és una de les mesures que sabem que funcionen contra infeccions per òmicron. "És urgent que s'administrin tan aviat com sigui possible", ha dit.

Aquest dijous la Comissió de Salut Pública ha aprovat administrar la tercera dosi de la vacuna contra la covid als majors de 40 anys

Els tres experts entrevistats urgeixen a aprovar-ho i aplicar-ho tan aviat com es pugui, sobretot per a la franja de 60 a 69 anys. En aquests moments només un 32% tenen la dosi de reforç.

Pel que fa a les hospitalitzacions, remarquen que la majoria són no vacunats i persones vacunades sense tercera dosi de la franja de 55-60 anys i de 70 a 75.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut