L'evolució de la covid-19, de mitjans d'octubre fins a finals de la setmana passada, en dues imatges
L'evolució de la covid-19, de mitjans d'octubre fins a finals de la setmana passada, en dues imatges

Els contagis es tripliquen en l'últim mes: la covid a Catalunya, en gràfics

S'han detectat gairebé 23.000 nous casos l'última setmana, una xifra que no es veia des del juliol

RedaccióActualitzat

Gairebé 23.000 nous contagis de covid es van detectar la setmana passada a Catalunya, segons les últimes dades disponibles, del 5 a l'11 de desembre. La incidència més gran es detecta ara entre els infants, que aquest dimecres es comencen a vacunar contra la covid.

Una xifra de contagis tan alta com aquesta no es veia des de finals de juliol i suposa que en l'últim mes els contagis s'han multiplicat pràcticament per tres.

La setmana del 14 al 20 de novembre, ara fa un mes, se'n van diagnosticar més de 8.200. La següent, del 21 al 27 de novembre, més de 12.000. I del 28 de novembre al 4 de desembre es van superar els 17.000 nous casos.

L'evolució ascendent dels contagis es veu també en els nous casos detectats en 14 dies per cada 100.000 habitants, una taxa que supera els 516.

Els nous contagis per 14 dies superen els 500 per cada 100.000 habitants
Els nous contagis per 14 dies superen els 500 per cada 100.000 habitants (CCMA)

Tot Catalunya en vermell i granat

Si mirem el mapa de la incidència de nous casos registrats els últims set dies que hi havia des de fa dos mesos -a mitjans d'octubre- veiem com la majoria de comarques apareixen de color verd o groc, que indiquen una incidència baixa, però aquesta situació comença a canviar i a partir de novembre ho fa molt ràpidament.

El mapa es va enfosquint fins que arribem a la situació actual: totes les comarques de color vermell i moltes de color granat, el color de la incidència màxima.


L'evolució de l'índex de risc a tot el país, doncs, també s'enfila un altre cop, després de tocar fons a l'octubre.

L'índex de risc torna a enfilar-se a Catalunya
L'índex de risc torna a enfilar-se a Catalunya (CCMA)

Els casos confirmats també s'enfilen i actualment ja són 5.209:

Actualment hi ha més de 5.200 casos confirmats (CCMA)


Es preveu un Nadal amb molts ingressats a l'UCI

Les perspectives per als propers dies no són gaire esperançadores, segons explica a TV3 Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

"Les previsions ens indiquen que els propers quinze dies continuarà creixent, continuarem empitjorant, que arribarem a Nadal amb més de 400 llits d'UCI ocupats i sense símptomes que comenci a frenar."

Aquest dimecres, Salut ha informat de 1.116 pacients ingressats als hospitals catalans i dues defuncions.

(CCMA)

La xifra de pacients greus tampoc para de créixer. A les UCI dels hospitals catalans, dimarts hi havia 264 pacients greus.

(CCMA)


De moment es descarten noves restriccions

Davant d'aquesta situació, alguns experts demanen que s'adoptin noves mesures. López Codina n'apunta algunes.

"Cal reduir interaccions, i això es pot fer amb regulació d'horaris, amb regulació d'activitats, demanant, per exemple, que la gent no faci reunions amb més de deu persones..."

Salut ha demanat aquesta setmana reduir les interaccions socials, però, de moment, descarta ampliar les restriccions per frenar l'avanç de la pandèmia.

Mentrestant, les xifres de vacunació continuen avançant. A totes les comarques del país, com a mínim el 60% de la població ja té la primera dosi i el 45% té la pauta completa.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut