El CGPJ i els jutges de Navarra desautoritzen el ministre de Justícia, Rafael Catalá (EFE)
El CGPJ i els jutges de Navarra desautoritzen el ministre de Justícia, Rafael Catalá (EFE)

Jutges i fiscals demanen la dimissió de Catalá per criticar un jutge de La Manada

El CGPJ desautoritza el ministre nega que el jutge del vot particular de La Manada estigui expedientat

RedaccióActualitzat

Les set associacions de jutges i fiscals han sol·licitat en bloc la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per les seves declaracions sobre el jutge que va emetre un vot particular en la sentència de La Manada. El ministre ha insinuat que el magistrat "té algun problema singular" que "tots" coneixen.

En un comunicat conjunt, les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals consideren que les manifestacions de Catalá representen una intromissió del govern en les resolucions judicials quan, segons el seu parer, simplement s'hauria de limitar a "respectar i vetllar pel respecte del funcionament de les institucions".

"La intromissió de l'executiu en les tasques que corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial (tals com la tutela o l'impuls de la labor disciplinària) i els comentaris sobre la capacitació o no d'un magistrat són una temeritat per qui exerceix com a ministre de Justícia"

Jutges i fiscals creuen que el ministre ha sembrat "públicament dubtes sobre la capacitat i condició" del jutge Ricardo Javier González, que va emetre un vot particular defensant l'absolució dels cinc integrants de La Manada i en contra de la sentència majoritària, que els va condemnar per abús sexual a una jove durant els Sanfermines del 2016.

El CGPJ desautoritza el ministre

El Consell General del Poder Judicial ha desautoritzat aquest dilluns al ministre de Justícia, Rafael Catalá, per les declaracions que ha fet sobre la sentència del cas de La Manada.

El ministre ha assegurat aquest mateix dilluns a una ràdio que el CGPJ hauria d'haver actuat contra el jutge Ricardo González, el que va fer un vot particular, perquè "tots saben que té un problema".

Catalá ha donat a entendre que hi havia uns quants expedients oberts contra ell, però, poca estona després, el CGPJ ha negat, en una nota als mitjans de comunciació, que això fos cert:

"Davant les preguntes que ens esteu fent sobre el magistrat de l'Audiència Provincial de Navarra Ricardo González, us informem que en l'actual mandat del CGPJ -és a dir, en els últims quatre anys- no s'ha incoat cap expedient disciplinari contra ell. Si haguessin existit actuacions disciplinàries anteriors al llarg dels seus 32 anys de carrera, els antecedents estarien cancel·lats, segons el que disposa l'article 427 de la Llei Orgànica del Poder Judicial."

Els jutges de Navarra també demanen la dimissió del ministre

Per la seva banda, les seccions territorials de Navarra de les associacions de jutges APM, Jutges per a la Democràcia, Francisco de Vitoria i FJI han emès un comunicat conjunt en què han defensat el tribunal que ha jutjat el cas de La Manada.

En aquest comunicat, els jutges admeten que la sentència pot ser difícil d'entendre, però ha considerat inadmissibles les declaracions de Catalá:

"Especialment escandalosa resulta l'actitud del ministre de Justícia, senyor Catalá, únic ministre reprovat en la nostra democràcia que, sabent que el CGPJ no pot actuar en l'exercici de la funció jurisdiccional, amb una clara intenció de confondre la ciutadania i mogut per interessos exclusivament polítics, ha demanat que s'exigeixin responsabilitats disciplinàries i inclús ha insinuat obertament que el magistrat firmant del vot particular "té algun problema singular que tothom coneix"."

"Aquestes manifestacions, que no tenen cabuda en l'exercici responsable de la seva funció com a ministre de Justícia, haurien de provocar la seva immediata dimissió."

En el comunicat, els jutges han atribuït a Catalá la intenció de desprestigiar el poder judicial i vulnerar la separació de poders.

També des de l'àmbit fiscal s'han denunciat les paraules del ministre. Ho ha dit Cristina Dexeus, presidenta de l'Associació de Fiscals:

"Com a representant del Ministeri de Justícia, no em sembla procedent que es facin aquestes manifestacions."

Des d'algunes d'aquestes associacions també han dit que el magistrat hauria de presentar una querella criminal contra el ministre per injúries, calúmnies i intromissió en l'honor.

ARXIVAT A:
JudicialLa Manada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut