El cap policial que investiga el procés hauria fet tuits anònims antiindependentistes

Companys del tinent coronel responsable dels informes de la Guàrdia Civil sobre l'independentisme l'acusen de polititzar-los

RedaccióActualitzat

El responsable de la Guàrdia Civil com a policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, tindria un perfil anònim a Twitter amb el qual s'hauria dedicat a increpar, amb opinions polítiques, líders independentistes i periodistes.

Enfrontaments seriosos a la Guàrdia Civil

Ho afirma una informació del diari digital Público, que assegura que, a banda d'aquesta activitat a Twitter, companys seus de la Guàrdia Civil l'acusen d'haver polititzat les investigacions sobre l'independentisme.

Segons aquests companys citats pel diari, Baena "està abocant les seves idees polítiques en unes investigacions que han de ser objectives", i aquesta politització els està portant a "enfrontaments seriosos" dins mateix de la Guàrdia Civil.

La base argumental contra l'independentisme

Els informes que elabora l'equip de Baena són la base argumental en què se sustenten les acusacions del jutjat número 13 de Barcelona, de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem contra la cúpula política independentista.

Per tant, són les afirmacions incloses en aquests informes, les que estan servint per instruir els casos de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Mireia Boya, Anna Gabriel i la resta de polítics i líders acusats de rebel·lió i sedició.

I no només contra els líders, també contra la resta d'independentistes encausats per l'organització de l'1-O i la declaració d'independència. Són en total unes 300 persones les que estan sent investigades sota secret de sumari.

Notícia relacionada: La Guàrdia Civil acusa els líders del procés d'actuar com "delinqüència organitzada"

"Té greus prejudicis contra aquests polítics"

Segons el periodista que ha elaborat la informació de Público, Carlos Enrique Bayo, els companys de Baena certifiquen que aquest és l'autor del perfil anònim de Twitter. Bayo ha afirmat que això l'hauria d'inhabilitar per encarregar-se de la feina que està fent:

"El que està demostrant és que no té l'equanimitat suficient per dirigir aquestes investigacions. Al capdavall són la seva gent, els seus homes, els que elaboren els informes en què després es basen els jutges. Són aquests informes els que mouen la fiscalia i els magistrats a decretar mesures cautelars, ingressos a presó, etc. I ho està fent un home que, evidentment, té greus prejudicis contra aquests polítics que està investigant."

 

"Actuació pròpia del crim organitzat"

Baena té un perfil a Twitter amb el seu nom, i segueix l'usuari anònim que seria també seu, que és @nmaquiavelo1984; té el pseudònim de Tácito i es defineix com a "politòleg".

Des d'aquest perfil s'hauria dedicat a increpar líders independentistes, com és el cas d'un tuit de finals d'octubre en resposta a un altre de Lluís Llach.

Aquest tuit és força significatiu, perquè compara les estratègies dels líders independentistes amb "les estructures de crim organitzat en saber-se investigades".

 

Una argumentació molt similar ha aparegut posteriorment als informes judicials elaborats sota la direcció de Baena:

 

Notícia relacionada: Jaume Roures, sorprès pel "baix nivell intel·lectual" de l'informe que l'involucra en l'1-O

 

De fet, aquell mateix dia la frase de resposta a Llach va ser la resposta única a tota una sèrie de tuits sobre la "fugida" de Puigdemont a Bèlgica:

 

El 14 de novembre, i en resposta a un tuit d'"El Periódico" que deia que cada vegada més líders independentistes "posaven el fre", Tácito contestava que els processos judicials no: "Ara no es para. La justícia no para."

 

 

Tuits anteriors al referèndum de l'1-O ironitzaven sobre la futura operació policial per evitar-lo. També tuits anteriors als incidents del 20 de setembre davant del Departament d'Economia avançaven el delicte de sedició:

 

 

 

 

I a l'agost, després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, Tácito qüestionava a una periodista del diari "El País" el fet de voler protegir una font d'informació:

 

 

També amb el compte amb nom real

No només des del compte anònim, sinó també amb el seu real, Daniel Baena no amaga les seves opcions ideològiques, com mostra aquest missatge de suport al titular del jutjat número 13 de Barcelona, que investiga, entre d'altres, el jutge Vidal o la mà dreta d'Oriol Junqueras, Josep Maria Jové:

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut