El "boom" de la nova música infantil en català
Dàmaris Gelabert, El Pot Petit, Xiula i Reggae per Xics triomfen i són la prova del moment dolç que viu la cançó per als més joves
Igual que Xesco Boix va ser un mite per a tota una generació, hi ha quatre noms que destaquen en el panorama actual de la música infantil en català. Dàmaris Gelabert, Xiula, Reggae per Xics i El Pot Petit han renovat el repertori de milions de llars, tenen l'agenda plena de concerts per aquest estiu i els seus vídeos triomfen a YouTube.
Dàmaris Gelabert trenca sostres
El cas de Dàmaris Gelabert és el més espectacular. Molts la van conèixer amb el "Bon dia", però el vídeo seu que més ha corregut per la xarxa és el d'"Els mosquits", que supera els 160 milions de visualitzacions.
"Mai ens haguéssim imaginat que els videoclips arribessin a tants llocs del món", explica la cantant i musicoterapeuta, que també ha vist com el nombre de subscriptors del seu canal de YouTube s'ha catapultat:
"Especialment aquest estiu, i sobretot en el mes de juliol, hem passat de 100.000 a un milió. Em sembla que estem a 1,2 milions ara mateix. I ja ens ha notificat YouTube que rebrem el botó d'or, que és el que reps quan arribes a un milió."
No hi ha cap altre artista que canti en català que hagi assolit aquestes xifres. Amb 20 anys de carrera, Dàmaris Gelabert només és la punta de llança del canvi d'escena que està vivint la música infantil, amb propostes i estils que van més enllà de les cançons tradicionals.
"La música és fonamental en la vida dels infants. I les cançons i la música és bàsicament el llenguatge de les emocions", explica la cantant i compositora, que té seguidors arreu del món.
Alguns, de llocs tan llunys com el Brasil, com aquesta nena que s'ha llançat a cantar "Els dies de la setmana", un altre clàssic de la Dàmaris.
El Pot Petit, consolidat després de 10 anys
Un altre grup de moda és El Pot Petit. Amb la cançó "El lleó vergonyós" han acumulat més de 7 milions de visionats a YouTube. I en tenen més de 5 milions amb "Els pirates".
Són peces que han estat decisives per consolidar els 10 anys de carrera. "És emocionat veure com una cançó que hem compost nosaltres el públic se l'ha fet seva", comenta la cantant Helena Bagué.
Només l'any passat, van fer 145 actuacions. Els pròxims mesos celebraran els 10 anys treballant a ple rendiment, com explica Helena Bagué, que interpreta la Jana:
"Ara és molt guai perquè a tot arreu on anem les entrades s'exhaureixen en qüestió d'hores. La gira que hem presentat ara dels 10 anys, que fem la majoria de bolos a la tardor, ja hi han gairebé totes les entrades exhaurides. És una molt bona notícia i una manera de demostrar que la música per a famílies interessa."
L'aposta pels vídeos a YouTube ha facilitat l'expansió del seus èxits, admet l'altra cara visible del grup, Siddartha Vargas, que petits i grans coneixen com en Pau:
"Ha sigut una porta a entrar a moltes cases i escoles, que han aprofitat molt aquests recursos audiovisuals que vam penjar i que vam cuidar molt que fos un producte de qualitat, que fos agradable de veure."
Xiula, temes sense eufemismes
Igual que els membres d'El Pot Petit, els músics de Xiula també provenen del món del lleure. "Volíem crear un projecte que ajuntés educació i música", explica en Jan Garrido, un dels quatre amics que integren el grup.
"Ens agrada entomar les problemàtiques socials, problemes del dia a dia de les famílies, posar nom i cognoms a temes que costen de dir. Amb el sentit d'humor i la música es poden dir i treballar", destaca Garrido.
I aquests aspectes que aborden van des dels "Polls" fins al "bullying", que tracten a ritme de trap amb "Rispect", passant per la seva cançó més coneguda, el rap de "Verdura i peix".
Xiula defugen eufemismes i, mitjançant la música infantil, busquen arribar també a pares i mares, diu Rikki Arjuna:
"Som educadors socials, hem estat tota la vida treballant amb criatures. A totes les cançons que fem són missatges que el nen o nena llança cap al seu pare o mare. I així està molt bé que tota la família l'acabi cantant i facin una mica el clic."
Reggae per Xics, cançons tradicionals amb ritmes caribenys
Les cançons de tota la vida passades pel filtre jamaicà. Aquesta és l'oferta que va fer populars Reggae per Xics, el projecte infantil del grup Penguins. Per Eduard Polls, un dels integrants de la banda, explica que els concerts estan pensats per a un públic transgeneracional:
"La nostra filosofia és apropar el que seria un concert musical, amb tots els seus formats, instruments i el seu embolcall, a un públic de 0 a 99 anys. No enfocat exclusivament a la música infantil, sinó en un acte que puguin participar diferents generacions."
"Una mosca volava per la llum" o "Si tu vas al cel" són dos dels èxits d'aquest grup de Sant Feliu de Llobregat, que també sumen centenars de milers de visualitzacions a YouTube:
L'humor i la pedagogia també tenen cabuda en el seu repertori, que ha incorporat cançons pròpies.
- ARXIVAT A:
- Música