Quim Torra a la plaça Sant Jaume després de ser inhabilitat
Quim Torra a la plaça Sant Jaume després de ser inhabilitat (EFE/Toni Albir)

El BOE no publicarà la inhabilitació de Torra i així Moncloa s'estalviaria firmar-la

Un informe de l'Advocacia de l'Estat diu que no és necessari publicar la inhabilitació perquè es tracta d'una sentència judicial

RedaccióActualitzat

La inhabilitació del president Quim Torra no ha sortit publicada encara al BOE, ni hi sortirà. El govern català té la confirmació de La Moncloa que no ho publicaran perquè disposen d'un informe de l'Advocacia de l'Estat que diu que no cal. D'aquesta manera, s'estalvien referendar una decisió judicial de tant impacte polític.

L'Advocacia de l'Estat argumenta que no és necessari ja que es tracta d'una sentència judicial.

Una polèmica en el marc de les difícils relacions dels últims dies entre el govern Sánchez i la judicatura espanyola.

El govern català esperava la publicació del reial decret al BOE per publicar-lo simultàniament al Diari Oficial de la Generalitat. Però més de 24 hores després de la sentència, el BOE no l'ha publicat perquè no hi ha reial decret.

El govern espanyol havia dit que estudiaria si calia fer-ho, i que estava a l'espera de la posició de l'Advocacia de l'Estat. Finalment, l'Advocacia entén que no, ja que considera que n'hi ha prou amb la notificació de la sentència al president Torra.

Torra i Sánchez, a les escales de La Moncloa
Torra i Sánchez, a les escales de La Moncloa, en una imatge d'arxiu (ACN)


La Generalitat reclamava una resposta clara

La defensa de Torra intueix que el govern espanyol va amb peus de plom davant d'un hipotètic revés de la justícia europea. Sense reial decret, no hi ha firma de Pedro Sánchez i el president espanyol queda al marge de la inhabilitació.

Però la Generalitat reclamava una resposta clara. Què passa si el BOE no publica el cessament? Qui activa els terminis? L'informe dels serveis jurídics del Parlament diu que el vicepresident o el mateix govern poden firmar un decret de cessament i substitució. Els terminis s'activen amb la seva publicació al DOGC.

Traspàs de competències

Aquest dimecres hi haurà una reunió extraordinària del govern a primera hora per fer el traspàs de competències del president al vicepresident Aragonès, perquè a partir d'ara n'assumeixi les funcions.

D'altra banda, el Parlament ho té tot a punt per fer dimecres un ple monogràfic en què Torra participarà des de la tribuna d'oradors.

ARXIVAT A:
Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut