El BCE assegura que les turbulències financeres dels últims dies no afectaran el sistema bancari europeu (Reuters/Kai Pfaffenbach)

El BCE diu que no hi ha risc que la inestabilitat financera afecti la banca europea

Els mercats financers no s'ho acaben de creure, i una setmana després de l'esclat de la crisi, segueix dominant el pessimisme

El Banc Central Europeu assegura que no hi ha risc que la inestabilitat financera dels últims dies afecti la banca europea i descarta l'efecte contagi. El Consell de Seguiment de l'entitat s'ha reunit aquest divendres a Frankfurt, en sessió extraordinària, per analitzar la situació provocada per la crisi de Credit Suisse i la caiguda del Silicon Valley Bank.

En la setmana més tensa des de la gran crisi del 2008, el centenari Credit Suisse ha hagut de demanar ajuda al regulador, dos bancs americans han fet fallida, i a un altre se l'ha rescatat de manera privada.

Aquesta reunió del BCE, que no estava prevista en el calendari, arriba l'endemà d'apujar els tipus d'interès mig punt, fins al 3,5%, en un altre missatge que la situació està sota control, tot i les turbulències financeres.

També el president del BBVA, Carlos Torres, ha defensat la bona gestió com el millor instrument per fer front a escenaris incerts. "Encarem el 2023 amb confiança", ha dit.

La pitjor setmana de l'Ibex

Però enmig d'aquests missatges de confiança, la por d'una nova crisi financera ha tornat a enfonsar la borsa. L'Ibex-35 ha estat un dels índexs més castigats aquest divendres (-1,92%) i ha perdut un 6,1% en la pitjor setmana de l'any.

Les accions del banc Credit Suisse han tornat a caure, tot i el suport rebut de les autoritats monetàries, perquè els clients han continuat retirant diners.

Als Estats Units, el segell del FDIC, el Fons de Garantia de Dipòsits, no aplaca tampoc l'escepticisme sobre el First Republic Bank, la darrera víctima de la crisi. Malgrat l'anunci de matinada que quatre grans bancs del país hi injectaran 30.000 milions de dòlars en dipòsits, les accions han continuat caient.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat endurir les sancions i els controls contra els executius dels bancs. Biden ha enviat un comunicat al Senat en què assegura que quan les entitats financeres fan fallida per la mala gestió s'hauria d'actuar contra els seus responsables i se'ls hauria de prohibir tornar a treballar al sector.

ARXIVAT A:
BancaBanc Central Europeu
Anar al contingut