Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt
Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Kai Pfaffenbach)

El BCE no s'arronsa i apuja els tipus d'interès mig punt tot i la crisi bancària

El Banc Central Europeu segueix d'aquesta manera amb la seva lluita contra la inflació, però, a diferència d'altres vegades, ja no parla de futures pujades

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) no s'ha arronsat: apuja els tipus d'interès mig punt, com tenia previst, i els deixa al 3,5%. Una decisió que llança el missatge que, tot i la sacsejada financera d'aquesta setmana, la situació està sota control. Asseguren, de fet, que el sistema bancari europeu és "resistent".

Malgrat que la presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, ja havia avançat la intenció d'augmentar mig punt els tipus oficials, en les últimes hores s'havia apuntat la possibilitat que la fallida del Silicon Valley Bank i els problemes de Credit Suisse influïssin en la decisió del BCE i que, finalment, l'augment es quedés a mig camí i fos de només un quart de punt.

No ha estat així, però. El terratrèmol financer dels últims dies no ha alterat els plans de Lagarde, que ha estat coherent amb la voluntat de combatre la inflació de l'eurozona que al juliol va portar el BCE a apujar els tipus d'interès per primera vegada en onze anys.


​Sense compromís de futur

De tota manera, hi ha una gran diferència entre la compareixença d'avui del BCE i les anteriors: en aquesta ocasió, el comunicat emès després de la reunió del consell de governadors ja no parla de futures pujades

Afirma, en canvi, que les pròximes decisions s'adoptaran a partir de "l'avalució de les perspectives d'inflació", sobretot la que no té en compte el preu de l'energia.


Menys inflació, més creixement

La pujada de tipus del BCE iniciada al juliol ha aconseguit una baixada de 2 punts, però encara és alta, del 8,5%, i supera els objectius del BCE, que vol tenir-la en el 5,3% a final d'any.

I és que, de la mateixa manera que no ha tocat els tipus d'interès, el BCE sí que ha modificat, a la baixa, les previsions d'inflació, que ha baixat un punt per al 2023 des del 6,3 anunciat al desembre fins al 5,3 que s'ha marcat aquest dijous.

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, en una conferència de premsa el mes d'octubre
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, en una conferència de premsa el mes d'octubre (Europa Press/Arne Dedert)

En paral·lel, la institució presidida per Christine Lagarde ha modificat a l'alça les previsions de creixent i ha pronosticat que aquest any serà de l'1%, i no del 0,5%, com va dir al desembre.

El BCE justifica aquesta expectativa de millora per "la capacitat més gran de resistència de l'economia davant del difícil entorn internacional".

A partir d'aquí, però, la previsió de creixement s'actualitza a la baixa per al 2024 i el 2025: passa a ser de l'1,6% per a tots dos anys, per als quals anteriorment havia pronosticat que seria de l'1,9% i l'1,8%, respectivament.
 

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut