Les oficines centrals del SVB a Santa Clara, a Califòrnia
Les oficines centrals del SVB a Santa Clara, a Califòrnia (Reuters/Nathan Frandino)

Cues a la meca de la tecnologia per la fallida del banc de Silicon Valley

El Silicon Valley Bank és l'entitat més gran que ha fet fallida des de la crisi financera del 2008

RedaccióActualitzat

Terrabastall als mercats financers dels Estats Units, en especial al sector bancari i tecnològic, a causa de la fallida del banc de Silicon Valley (SVB). Aquesta entitat bancària va guanyar molts diners invertint en empreses tecnològiques durant el boom de la pandèmia, però els va gastar en inversions molt arriscades.

El banc s'ha quedat sense liquiditat i les accions han començat a caure a borsa. Van perdre un 60% del valor dijous i un 68% divendres fins que es va decidir suspendre'n la cotització.

A Silicon Valley i altres zones riques de Califòrnia s'ha vist alguna cua a caixers per retirar efectiu d'aquest banc, molt lligat a les start-ups tecnològiques i científiques.


Per evitar un pànic bancari i garantir els dipòsits, les autoritats nord-americanes han intervingut l'entitat. La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha assegurat que el sistema bancari és resilient i que tenen eines per fer front a aquesta situació.


Per què ha fet fallida

Segons els experts, l'SVB ha caigut per una mala política d'inversió i per l'alça dels tipus. Van decidir reinvertir els beneficis de l'època de la pandèmia en bons del tresor dels Estats Units i s'han vist afectats per l'augment dels tipus d'interès.

L'encariment del preu del diner també ha frenat la concessió de crèdits. En el negoci del banc hi tenia un gran pes la concessió de préstecs i la captació de dipòsits d'empreses de capital risc.

La disposició d'efectiu dels seus clients també va deixar el banc amb uns dipòsits per sota dels previstos i els van obligar a vendre actius, perdent diners.


La fallida més gran des de 2008

El banc té uns actius d'uns 196.000 milions d'euros. El 31 de desembre de 2022 tenia dipòsits per valor de 165.000 milions d'euros. És un dels bancs més importants que ha fet fallida als Estats Units. Un toc d'alerta al món de les finances, perquè també és el banc més gran que ha fet fallida des de la crisi del 2008.

La caiguda del banc ha estès certa inquietud en la resta del sector. La majoria de bancs americans i també espanyols han registrat caigudes, tot i que moderades.

ARXIVAT A:
Estats UnitsBancaSilicon Valley Bank
Anar al contingut