Un carro de la compra en un supermercat
La inflació ha superat el seu pic

El Banc d'Espanya millora les previsions econòmiques aquest any, però la incertesa es manté

L'entitat preveu que la inflació es desinfli, però que els aliments segueixin cars tot aquest any

Jordina Molas Salort

L'economia espanyola ha arrencat l'any millor del que es preveia i això ha portat el Banc d'Espanya a revisar a l'alça les seves previsions: aquest any calculen que l'economia creixerà un 1,6% i l'any que ve un 2,3%, lleugerament per sota del que havien anunciat al desembre. Són algunes de les previsions que recull el seu Informe Trimestral, que apunta a una recuperació del nivell prepandèmia la segona meitat de l'any i no contempla una recessió a l'estat espanyol.
 

L'impacte de les tensions al sistema financer

L'Informe és previ a les turbulències del sector financer dels últims dies, amb la fallida del Silicon Valley Bank i la compra de Credit Suisse per part d'UBS, però avisa que és un element que afegeix incertesa al desenvolupament de l'activitat econòmica i a l'evolució de la inflació. L'altre punt d'incertesa, asseguren, continua sent la guerra a Ucraïna i quin impacte tindrà sobre l'oferta i l'activitat. 
 

L'activitat es recupera a l'arrencada del 2023

El Banc d'Espanya apunta que, els primers mesos d'aquest 2023, el context econòmic global està donant mostres incipients de millora. I, en el cas de l'estat espanyol, els motius que l'han portat a millorar les previsions de creixement per a aquest any són la recuperació del turisme i la bona marxa de l'ocupació, que seguirien el ritme dels últims mesos de l'any. Però també es detecta que el consum d'empreses i famílies ha quedat tocat per l'alça dels preus, que els ha fet perdre poder adquisitiu. Això faria que el Producte Interior Brut del primer trimestre avancés un 0,3%.
 

La inflació frenarà, però els aliments no

Una altra de les grans preocupacions d'aquest 2022, i que seguiran aquest any, és la inflació. L'alça de preus és la que ha provocat una pujada de tipus d'interès dels bancs centrals de manera ràpida i contundent des de l'estiu. Al febrer, la inflació se situava al 5,2% i, aquest any, l'informe preveu que es vagin recollint els fruits de l'alça dels tipus i que se segueixi notant que els preus de l'energia s'han frenat, i s'acabi tancant el 2023 amb una inflació al 3,7%.  

Però on encara no veuen marge de millora és en el preu dels aliments i omplir la cistella de la compra seguirà sent car tot aquest any.  L'anomenada inflació subjacent, la que no recull ni el preu dels aliments ni de l'energia, també s'anirà frenant de manera més lenta del que preveien. Al mes de febrer va pujar al 7,6% i es calcula que tancarà l'any al 3,9%. Ho atribueixen al fet que les empreses encara no han traslladat als productes tot l'impacte de l'alça dels costos de l'energia de l'any passat.
 

Riscos i incerteses

Hi ha altres elements que afegeixen incerteses i riscos que podrien fer empitjorar aquestes previsions, segons el Banc d'Espanya. No saben encara qui impacte tindrà sobre l'activitat econòmica la reobertura de la Xina després de 3 anys de pandèmia i com l'arribada dels fons europeus Next Generation pot incrementar el potencial de l'economia. Però ja serà de cara al 2024, que és quan es preveu que l'economia torni a rebotar amb aquesta empenta. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaIPC
Anar al contingut