Imatge de la central nuclear d'Ascó
Els fets van passar al novembre del 2007.
Ascó

El 40% de les incidències del 2010 a les centrals nuclears espanyoles passen a Ascó

Dues de cada cinc incidències que s'han notificat a les centrals nuclears espanyoles durant el 2010 provenen d'Ascó. En total són 10 de les 25 notes informatives i 17 de les 39 ressenyes que s'han produït durant l'any. Són menys que al 2009, però tot i així continuen liderant rànquings. Vandellòs II va generar una nota informativa i sis ressenyes. La central nuclear d'Ascó-Vandellòs està a l'espera de renovar la seva llicència d'operació durant aquest 2011 i l'ens que la gestiona ja ha anunciat una inversió de 500 milions d'euros per modernitzar els equips.

Actualitzat
Ascó I i II han concentrat durant el 2010 un 40% dels successos notificats pels vuit reactors espanyols al Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Les dues unitats de producció elèctrica acumulen 10 de les 25 notes informatives i 17 de les 39 ressenyes que s'han produït en tot l'any.

L'anomalia destacada són els treballs en la turbina principal que van impedir a Ascó I estar connectada a la xarxa elèctrica durant dos mesos, fins al gener de 2010.

Tot i encapçalar el rànquing, aquestes dades suposen un descens respecte al 2009. Llavors van ser 14 notes informatives i 20 ressenyes. A la resta de centrals nuclears també s'han reduït els incidents. Una mostra és el cas de Vandellòs, que ha passat de dues notes informatives el 2009 a només una, i de nou ressenyes a sis.

En el cas de Vandellòs II, la incidència més important va ser un problema en el sistema de refrigeració poc després d'estrenar-lo al febrer de 2010. Aquesta central també va tenir un error a les barres de control que van obligar a aturar-la durant 19 dies.

Tot i això, Vandellòs va obtenir al 2010 l'autorització necessària per seguir operant durant una dècada més. És, precisament, el que ara busca Ascó, que vol renovar la llicència d'operació aquest 2011. Per aconseguir-ho, l'ens que gestiona la central ha previst gastar 500 milions d'euros en inversions i despeses corrents en els tres reactors catalans, Ascò I i II i Vandellòs II, uns 50 milions més que l'any anterior.

Tant Ascó com Vandellòs estan gestionades per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), propietat d'Endesa i amb Iberdrola com a soci minoritari.
Anar al contingut