Barcelona

El 17A, a judici: els tres acusats dels atemptats no seran jutjats per assassinat

El jutge no veu indicis de participació directa dels acusats en les 16 morts a Barcelona i Cambrils

RedaccióActualitzat

El jutge que investiga els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017 ha acabat la fase d'instrucció i envia els tres processats a judici. Però no seran jutjats per l'assassinat de les 16 víctimes, perquè el magistrat no veu prou indicis per atribuir-los una participació directa.

Segons la interlocutòria dictada pel titular del jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, José Luis Calama, en el sumari apareixen "mèrits suficients" per considerar que Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir són responsables criminalment dels delictes d'integració en organització terrorista, de fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i d'estralls de caràcter terrorista.

Al tercer, Ben Iazza, se li imputa un delicte de col·laboració amb organització terrorista.

Ara les parts tenen un termini de deu dies per pronunciar-se.

Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir van ser detinguts després dels atemptats i estan en presó provisional des de l'agost del 2017. Said Ben Iazza és a la presó des de setembre del mateix any.

Als dos primers se'ls considera membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll, que va perpetrar els atemptats a la Rambla de Barcelona i al passeig Marítim de Cambrils. La cèl·lula estava dirigida per l'imam de Ripoll, mort en l'explosió del xalet d'Alcanar quan manipulaven explosius. La majoria de membres de la cèl·lula van ser abatuts per la policia o van morir en l'explosió d'Alcanar.

Les acusacions populars -entre les quals hi ha l'Associació Víctimes del Terrorisme, l'Associació 11M Afectats pel Terrorisme i el sindicat dels Mossos d'Esquadra Uspac- podran tornar a demanar a la sala que modifiqui el processament. Això significaria intentar novament que se'ls declarés també cooperadors en delictes d'assassinat consumat i en grau de temptativa. Entenen que, tot i no haver-hi participat directament, coneixien els preparatius de la cèl·lula.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut