Els treballadors no essencials tornen a la feina a Espanya

Pedro Sánchez justifica una decisió que el president Quim Torra no comparteix i que considera una temeritat absoluta

RedaccióActualitzat

Espanya aixeca el confinament total a partir d'aquest dilluns. A Catalunya, aquesta decisió del govern de Pedro Sánchez --que no agrada gens la Generalitat-- es farà aquest dimarts, perquè avui, aquí, és festiu.

Els que reprenen l'activitat són, doncs, una gran part de la indústria i la construcció. En canvi, hauran de continuar tancats comerços, bars i restaurants, hotels, escoles i universitats, i activitats culturals i d'oci. 

Des del 30 de març, quan es va decretar el confinament total, aquests empleats s'han estat a casa, cobrant de l'empresa un permís retribuït recuperable que ara hauran de retornar en forma d'hores de treball, abans d'acabar l'any.

El govern espanyol ha començat a primera hora del matí el repartiment de mascaretes a les estacions de transport públic com a mesura de protecció contra el coronavirus. Efectius dels diferents cossos de policia i Protecció Civil en donen a les persones que van a treballar a les comunitats autònomes on no és festiu.

 

 

Un milió de treballadors no essencials tornen avui a la feina a Espanya
Policies entregant mascaretes al metro de Madrid (EFE/Ballesteros)
Un milió de treballadors no essencials tornen avui a la feina a Espanya
Es calcula que aquest dilluns torna a la feina un milió de persones (EFE/Ballesteros)

 

Els sindicats exigeixen seguretat

Els sindicats asseguren que no totes les empreses es reincorporaran al lloc de feina. En aquestes dues setmanes, 120.000 treballadors s'han afegit als afectats per un ERTO i d'altres optaran per fer teletreball.

CCOO i la UGT exigeixen al govern i a les empreses que es garanteixin les mesures de seguretat.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya:

"Hi ha moltes empreses que encara no estan preparades per reprendre la feina. Per tant, a aquestes els demanem sentit comú i que trobin alternatives, que n'hi ha, per poder recuperar l'activitat en un altre moment."


Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya:

"És imprescindible que la tornada es faci respectant de manera escrupolosa les condicions de seguretat. Fins ara, els centres de treball no han estat un punt de contagi del coronavirus i no podem fer que ara ho siguin."

 

Un milió de treballadors no essencials tornen avui a la feina a Espanya
El sector de la construcció reprèn la feina (Europa Press)
Un milió de treballadors no essencials tornen avui a la feina a Espanya
Treballadors de la construcció protegits amb mascareta


Els empresaris de Foment del Treball avalen el desconfinament progressiu, però sempre que vagi acompanyat de mesures per a la seguretat i la mobilitat. En una entrevista a TV3, el seu president, Josep Sánchez Llibre, recordava que les conseqüències econòmiques de la pandèmia seran molt greus.

"Què és el que volem els empresaris? El que volem és salvar ocupació, volem recuperar l'ocupació que teníem fa dos mesos. Per aquest motiu necessitem estímuls que vagin en la direcció de poder incorporar tot aquest teixit productiu que fa un mes que no factura, i que aquest mes d'abril tampoc no facturarà res. I necessitem estímuls perquè aquesta reconstrucció de l'economia sigui una realitat."

"No hi ha cap empresari que s'aprofiti d'aquesta conjuntura per poder acomiadar els treballadors i no hi ha cap empresari que pugui estar fent frau aprofitant aquesta desgràcia del coronavirus."

 

Les obres a edificis amb persones, suspeses

Un milió de treballadors no essencials tornen avui a la feina a Espanya
El BOE publica aquest dilluns que no es treballarà en obres amb risc de contagi


A mitjanit s'ha publicat, al BOE, una modificació pel que fa a les mesures excepcionals en matèria d'obres d'intervenció en edificis existents. Queden suspeses les obres en edificis on hi visqui o hi treballi gent, per evitar-ne el risc de contagi de la Covid-19. Només es permetrà fer-hi obres si són de caràcter urgent.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut