Pla general de la seu del Fons Monetari Internacional (FMI)
Pla general de la seu del Fons Monetari Internacional (FMI)

L'FMI preveu que Espanya pugui viure la pitjor crisi econòmica dels últims 80 anys

Espanya seria, després d'Itàlia, el segon país del món amb un retrocés econòmic més gran

RedaccióActualitzat

L'economia espanyola s'ensorrarà aquest any un 8% com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Així ho preveu el Fons Monetari Internacional (FMI), que acaba de revisar les seves previsions per a aquest any i el següent.

L'organisme espera que la malaltia retrocedeixi durant la segona part de l'any i es pugui encarar un 2021 en què es tornaria a créixer més del 4 per cent (un 4,3%).

Espanya seria, després d'Itàlia - amb un descens del 9,1%-, el segon país amb un retrocés econòmic més gran. L'FMI preveu una caiguda del 6,1% per al conjunt de les economies avançades, i del 3% per a tot el món. L'atur a Espanya pujaria al voltant del 20%.

La zona euro cauria per sota d'un històric 7%, una davallada mai vista des de fa gairebé un segle. Als Estats Units l'economia s'enfonsaria un 6% i al Japó, un 5%. La Xina i l'Índia serien les úniques potències econòmiques que se salvarien pels pèls.

"El gran confinament", com ja ha batejat aquesta era l'FMI, serà el pitjor daltabaix econòmic mundial des de la Gran Depressió del 1929, molt superior a la recent crisi financera global. A diferència del 2008, en aquesta ocasió la crisi és a tot el planeta. És el primer cop que les economies avançades i les emergents entren en recessió al mateix temps.

L'FMI precisa, però, que si la pandèmia no recula, les caigudes podrien ser molt superiors i, fins i tot, estendre's a l'any següent. Entre el 2020 i el 2021 calcula unes pèrdues de més de 9 bilions de dòlars, més que el pes de les economies alemanya i japonesa juntes.

L'FMI demana als governs que planifiquin la recuperació i que mantinguin en el temps les moràtories i les reestructuracions de deute que s'hagin posat en marxa. Aquestes i altres mesures haurien d'anar acompanyades, segons diu l'organisme, de la cooperació multilateral.

En l'informe sobre les previsions econòmiques, l'FMI subratlla que el coronavirus ha generat un "impacte sever" en l'activitat econòmica i admet que encara hi ha una "extrema incertesa" sobre les previsions de creixement econòmic.

"Els efectes econòmics depenen de factors que interactuen de maneres que són difícils de predir", remarca l'organisme, que apunta que el "risc" d'una "pitjor sortida" de la crisi "predomina".

ARXIVAT A:
Economia de butxacaFons Monetari Internacional
Anar al contingut