Educació obrirà escoles al juny per fer un acompanyament emocional, però no classes

El conseller Josep Bargalló avança a TV3 que els alumnes hi podran anar de manera voluntària i no tots alhora, i que el curs continuarà telemàticament

Actualitzat

Les escoles i instituts de Catalunya podran rebre alumnes al juny, segons preveu el conseller d'Educació, Josep Bargalló.

En una entrevista a TV3, Bargalló ha avançat que aquest curs no es reprendrà de manera presencial, però que es treballa per acollir els alumnes al juny, quan el pla de desconfinament anunciat pel govern espanyol aquest dimecres permeti obrir els centres. L'objectiu és poder fer el retrobament amb els companys i mestres i, sobretot, acompanyament emocional, que, per Bargalló, ha de ser ara "la norma essencial".

"Si podem obrir al juny, ho hem de fer. En grups reduïts, en grups parcials, en grups rotatoris... Com sigui. Però ho hem de poder fer."


Serà, doncs, un retorn voluntari i es determinarà quines edats i quins dies o en quines franges horàries s'hi podrà tornar. No serà un servei només per a les famílies amb menors de 6 anys, com apunta el Ministeri, sinó per a tothom.

"No hem de donar solucions només a una franja d'alumnes, perquè els pares que treballen tenen tants problemes a l'hora de saber quina solució necessiten per al seu fill de 5 anys com per al fill de 7 anys."


Bargalló ha afegit que "la nova normalitat educativa no la veurem fins al setembre".

"Per mantenir la distància, la prevenció i la higiene no podrem tenir les aules com les teníem, ni els laboratoris, ni els tallers professionals."

Per als alumnes dels cursos final d'etapa, com ara sisè o segon de batxillerat --que es preparen per a la selectivitat--, sí que s'oferirà un suport lectiu.

Això sí, el curs, des del punt de vista acadèmic, tal com va assegurar aquest dimecres el president espanyol, seguirà i s'acabarà de manera online.

"El curs acaba telemàticament però el mes de juny poden obrir els centres per fer coses lectives o no lectives. Però la globalitat lectiva serà telemàtica."

Des d'Educació també es preveu que no tots els docents s'hi puguin reincorporar, per exemple, perquè siguin grups de risc; per tant, s'organitzaran més enllà dels grups classe. També es coordinen per poder tornar a obrir alguns serveis bàsics, com el transport escolar.

"No podrem obrir els centres per a tothom a la vegada ni per a tothom cada dia."

Des del sindicat Ustec, el seu portaveu, Ramon Font, creu que seria millor esperar al setembre per obrir, i que aquest retorn voluntari dels alumnes pot generar diferències entre els que hi vagin i els que no.

"Si hi ha un desconfinament provincial i hi ha alumnes amb classes presencials, s'hauria de veure com es porta a la Selectivitat, perquè no deixa de ser una competició."

A partir del juny, per tant, l'escola també oferirà una imatge ben diferent, ni aglomeracions de famílies a la sortida, ni d'alumnes a les aules o al pati, ni cada dia per a tothom. Així, segurament, només ho podran continuar fent en algunes escoles rurals.


La preinscripció, la segona quinzena de maig

Pel que fa a la preinscripció, tot apunta que es podria fer la segona quinzena de maig, tot i que el conseller no ha donat una data.

El pla de desconfinament anunciat pel govern espanyol aquest dimecres permetria que, a partir de la fase 1, que començarà, si tot va bé --i en funció dels territoris--, l'11 de maig, docents i personal d'administració poguessin tornar als centres, un cop s'hagués fet un procés de desinfecció dels espais.

"Estarem en condicions de fer-ho la segona quinzena de maig amb les mesures sanitàries, higièniques i de distancia."

Això faria possible rebre els pares que vulguin fer el tràmit de la preinscripció de manera presencial. Aquest és, justament, el requisit que Educació havia considerat imprescindible per iniciar la preinscripció, ja que no totes les famílies disposen de connexió i es volia garantir l'equitat del procés.

"Es farà, fonamentalment, de forma telemàtica. Però hi haurà algun grup de pares o mares que només ho podran fer de forma presencial."

Bargalló havia explicat que una preinscripció més enllà de principis de maig podria suposar que no tots els grups estiguessin tancats per a l'inici del curs al setembre. Tot i que va afegir que això no volia dir que els centres no obrissin.

Segons el calendari fixat inicialment, la preinscripció s'havia de fer entre el 23 de març i l'1 d'abril, amb el sorteig per desempatar el 5 de maig i les matriculacions del 16 al 22 de juny.

La suspensió de les classes i el tancament de tots els centres pel coronavirus, des del passat 13 de març, va arribar just en l'època que els centres fan les portes obertes i visites.

Pel que fa a la selectivitat, que també es va ajornar; ara està prevista entre el 7 i el 9 de juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut