Fragment de la Gran Muralla de la Xina malmès per fer-hi passar un camí (Policia de Shanxi)

Dos detinguts a la Xina per obrir una drecera a la Gran Muralla amb una excavadora

Ha passat a la província de Shanxi, en un fragment de la muralla d'època Ming construït amb terra que ja estava força malmès

Josep Maria Camps Collet

La policia de la província de Shanxi, al nord de la Xina, ha detingut dues persones acusades d'haver malmès un fragment de la Gran Muralla, fent-hi un forat per poder passar amb vehicles.

Segons el relat de la policia, els fets han passat al poble de Yang Qianhe: el 24 d'agost van rebre l'avís que algú havia enderrocat un punt de la Gran Muralla indexat amb el número 32.

Van inspeccionar el lloc, van deduir que s'havia fet amb una excavadora i van localitzar-la a pocs quilòmetres, al poble de Lingeer, a la regió autònoma de la Mongòlia Interior.

Els dos detinguts per haver malmès un fragment de la Gran Muralla, amb dos agents de policia (Policia de Shanxi)

Només volien fer una drecera

Allà van detenir els dos responsables de la màquina, un home de 38 anys i una dona de 55, que estan acusats d'haver fet el forat a la muralla intencionadament.

Segons la mateixa policia, van ampliar un forat ja existent amb l'objectiu d'aconseguir una drecera i escurçar així els recorreguts que havien de fer per la zona:

"L'excavadora es va utilitzar per facilitar el pas de la mateixa màquina, causant danys irreversibles a la integritat de la Gran Muralla Ming i la seguretat de les relíquies culturals."

Les fotografies fetes públiques per la policia mostren que, en aquest punt, la Gran Muralla és lluny de la magnitud i l'estat de conservació dels trams més coneguts i turístics.

Els dos detinguts només volien una drecera per poder estalviar-se quilòmetres de recorregut (Policia de Shanxi)

Molts trams de la Gran Muralla estan construïts amb terra

De fet, la Gran Muralla és un conjunt de defenses de milers de quilòmetres construïdes durant gairebé 2.000 anys al nord de la Xina per defensar-se dels mongols i altres pobles nòmades.

Els primers murs es van construir durant el període anomenat dels Regnes Combatents, entre els segles V i III aC, i entre el III aC i el III dC, durant les dinasties Qin i Han es van ampliar i reforçar.

Però no va ser fins a la dinastia Ming, entre els segles XIV i XVII dC, que es va construir la part que s'ha convertit en mundialment famosa.

El tipus i l'alçària del mur i de les fortificacions varia molt d'un lloc a l'altre i hi ha molts trams que estan construïts amb terra, com és el cas del que ara ha quedat malmès a Shanxi.

La gran muralla xinesa inspira alguns elements del món fantàstic
Fragment de la Muralla Xinesa d'època Ming construït amb pedra

Entre 6.350 i 20.000 quilòmetres de llarg

Un informe citat pel diari Beijing Times el 2016 va assegurar que el 30% de la Gran Muralla de l'època Ming ha desaparegut completament, i només un 8% està en bon estat de conservació.

Pel que fa a la llargària total, els últims anys s'han donat diverses xifres: des de 6.350 fins a més de 20.000 quilòmetres, depenent de quines defenses s'hi incloguin.

En aquest mapa basat en la xifra de 6.350 quilòmetres, es pot veure com, més que una sola muralla, és tot un seguit de murs dispersos per un gran territori:

Mapa històric de la Gran Muralla (Wikipedia / Michel Jan - Roland Michaud - Sabrina Michaud)
ARXIVAT A:
ArqueologiaXina
Anar al contingut