Estudiants afganesos a la Universitat Avicenna de Kabul, aquest dilluns (Reuters / Xarxes socials)
Kabul

Dones i homes separats per cortines en tornar a la universitat a l'Afganistan

Els talibans van prometre que permetrien a les dones seguir amb l'educació i respectar-ne els drets "d'acord amb la llei islàmica"

RedaccióActualitzat

A diferència del que va passar amb l'anterior govern dels talibans, les dones afganeses han pogut tornar a la universitat. Ara bé, a les imatges que han transcendit de la Universitat Ibn e Sina de Kabul, se les veu separades dels homes per una cortina que divideix la classe.

Els talibans, que van aconseguir el control de Kabul a mitjans d'agost, van prometre que respectarien els drets de les dones "d'acord amb la xaria" o llei islàmica.

El reporter de France2 Mortaza Behboudi ha captat la separació per motiu de sexe:

Tot i que aquesta llei no imposa expressament que les dones estiguin separades dels homes que no siguin familiars propers, aquest és un costum molt estès en la comunitat paixtu, l'ètnia majoritària a l'Afganistan, que sol separar les noies dels nois quan arriben a la pubertat.

Entre el 1996 i el 2001, les dones tenien prohibit estudiar i, fins i tot, treballar.

Human Rights Watch va denunciar el 2017 que, amb l'anterior govern prooccidental, dos terços de les nenes no anaven a l'escola.

Dones afganeses han tornat a sortir al carrer aquest dilluns per exigir que es respectin els drets fonamentals d'aquesta part de la població. S'han manifestat amb pancartes per demanar que se'ls permeti seguir amb l'educació i que se les tingui en compte en un futur govern talibà, que encara s'ha de formar.

Les protestes han estat a Mazar-e Sharif, a la regió de Balj, al nord del país.

"Violació dels drets de les dones. No tornarem enrere", diuen les dones a Mazar-e Sharif (Reuters / Shamshad News)


Operacions en risc als hospitals afganesos

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut ha alertat del risc que centenars de centres de salut afganesos hagin de suspendre operacions aquesta setmana. El motiu són les traves a l'arribada de les donacions de material sanitari i ajuda humanitària

Segons l'OMS, els pròxims dies han d'arribar a Kabul 2 o 3 avions amb equipament mèdic que es necessita de forma urgent en 500 centres.

Tot just aquest cap de setmana, l'aeroport de la capital afganesa ha començat a recuperar l'activitat perduda i s'han reprès els vols interns.

Els talibans, que han inclòs la recuperació de la normalitat de l'aeroport entre les seves promeses, han emplaçat Turquia i Qatar a preparar les instal·lacions, desertes des de la sortida definitiva de les tropes internacionals a finals d'agost.

En els últims dies, Qatar, que té una oficina política a l'Afganistan des de fa 8 anys, s'ha convertit en el principal negociador amb els talibans.

ARXIVAT A:
TalibansAfganistan
Anar al contingut