Agents de la policia noruega en un carrer de Kongsberg (Reuters/Hakon Mosvold)
Agents de la policia noruega en un carrer de Kongsberg (Reuters/Hakon Mosvold)

Almenys 5 morts en un atac amb arc i fletxes a la ciutat noruega de Kongsberg

El detingut és un ciutadà danès de 37 anys que s'havia convertit a l'islam i que apareixia en una llista de persones amb risc de radicalitzar-se

Actualitzat

Almenys cinc morts i dos ferits aquest dimecres a la tarda a la ciutat noruega de Kongsberg, a uns 80 quilòmetres d'Oslo, en un atac d'un home armat amb un arc i fletxes, segons ha informat la policia noruega. Un dels ferits és agent de policia. 

La policia, que ha detingut el presumpte agressor, n'investiga ara els motius. No descarten el mòbil terrorista, si bé mantenen obertes totes les hipòtesis.

La policia noruega ha confirmat que l'home, un ciutadà danès de 37 anys resident a Kongsberg, s'havia convertit a l'islam i el seu nom havia aparegut en una llista de persones amb risc de radicalitzar-se. Malgrat això, la policia considera que és massa aviat per parlar d'un atemptat terrorista.

A conseqüència de l'atac, hi ha hagut un gran desplegament policial i d'ambulàncies, diversos barris han estat acordonats i s'ha demanat als veïns que no sortissin de casa. Les primeres informacions policials confirmen que l'agressor hauria actuat sol

Alguns mitjans noruecs assenyalen que el sospitós detingut és un noruec convertit a l'islam i amb antecedents de problemes mentals, una informació que no ha estat confirmada per les autoritats.

Una de les fletxes disparades, clavada en una paret de Kongsberg
Una de les fletxes disparades, clavada en una paret de Kongsberg (EFE/Hakon Mosvold)


A les 18.13, la policia ha rebut múltiples avisos sobre un home armat amb un arc i fletxes que s'estava movent per la ciutat. Poc més de mitja hora després, a les 18.47, el sospitós ha estat detingut.

"Malauradament podem confirmar que hi ha diversos ferits i, també malauradament, diversos morts", ha dit en conferència de premsa el portaveu policial Øyvind Aas, poc després dels fets. L'home ha estat traslladat a la comissaria de la ciutat veïna de Drammen.

Aas hi ha afegit que, segons les dades de què disposa la policia, "només hi ha una persona implicada" i no hi ha cap operació en marxa per detenir altres persones.

A hores d'ara, es desconeix el mòbil de l'atac. En una roda de premsa aquest dimecres a la nit, un portaveu policial ha anunciat que investigaran els fets com un acte terrorista: "Vist el desenvolupament dels fets, és natural avaluar si es tracta d'un atac terrorista", ha dit Aas.

Agents de policia desplegats a Kongsberg després de l'atac d'aquest dimecres (Reuters/Hakon Mosvold)


L'inici dels atacs ha estat en un supermercat

Diversos testimonis citats pel diari Aftonbladet asseguren que l'atac ha començat en un supermercat. Altres informacions inicials, publicades pel diari VG, apunten que l'home s'ha anat desplaçant per diverses zones de la ciutat abans de ser detingut, de manera que hi ha més d'una escena del crim.

Les autoritats han demanat a la població que no sortís de casa i algunes zones de la ciutat s'han tancat.

Agents de policia a Kongsberg després de l'atac amb arc i fletxes (Reuters/Hakon Mosvold)


Ordre d'armament a la policia

Després dels atacs, la direcció de policia ha ordenat als agents d'arreu del país que portin armes de foc. La policia noruega acostuma a anar desarmada, però els oficials tenen accés a pistoles i rifles, en cas que rebin l'autorització de dur-ne.

"Es tracta d'una precaució addicional. Per ara, la policia no té indicis que hi hagi cap canvi del nivell d'amenaça al país", diu la policia en un comunicat.

Diverses unitats policials, incloent-hi helicòpters i un grup d'especialistes antiexplosius, s'han mobilitzat pels carrers de Kongsberg. A causa de l'amplitud de la zona per on s'ha mogut el sospitós, la policia ha treballat "tota la nit".

L'Ajuntament de Kongsberg ha habilitat un centre d'acollida per als afectats i ha mobilitzat un equip especialitzat en crisis per afrontar la situació.

La ministra de Justícia, Monica Maeland, i la primera ministra noruega, Erna Solberg, en la roda de premsa d'aquest dimecres
La ministra de Justícia, Monica Maeland, i la primera ministra noruega, Erna Solberg, en la roda de premsa d'aquest dimecres (EFE/Ole Berg)


"Una situació dramàtica"

La primera ministra en funcions, Erna Solberg, ha qualificat d'"horribles" els fets d'aquest dimecres. Solberg, que no ha volgut parlar sobre les motivacions de l'atac, ha dit que el país vivia "una situació dramàtica".

La primera ministra, que aquest dijous deixarà el càrrec, ha aclarit que l'atac no afectarà la presa de possessió del seu successor, Jonas Gahr Store. El proper cap de govern ha dit que els fets de Kongsberg eren "un acte cruel i brutal".

Kongsberg és una ciutat de més de 27.000 habitants situada al sud-est de Noruega. "És una tragèdia, és horrible, mai penses que una cosa així pugui passar a Kongsberg", ha dit l'alcaldessa de la ciutat, Kari Anne Sand.
 

Deu anys de l'atac d'Utoya

L'atac arriba la vigília que els laboristes assumeixin altre cop el poder a Noruega, després de guanyar les eleccions del mes passat. El país nòrdic ha estat objecte de diversos atacs anteriorment. El més greu, quan l'ultradretà Anders Behring Breivik va matar una setantena de joves a l'illa d'Utoya en una trobada de les joventuts laboristes, fa 10 anys.

Va ser el juliol del 2011, quan Breivik va fer esclatar una bomba a prop de la seu del govern a Oslo i en un tiroteig  en una trobada a l'illa d'Utoya on va matar 77 persones, la majoria joves que participaven en la trobada.

ARXIVAT A:
Noruega
Anar al contingut