Oslo

Noruega recorda les víctimes dels atemptats d'Oslo i Utoya d'ara fa un any a l'espera de la sentència contra Breivik

El país commemora el primer aniversari de la tragèdia d'Utoya i l'atemptat d'Oslo convençut de ser més democràtic i divers que fa un any. L'autor dels fets espera veredicte per la massacre que va acabar amb la vida de 77 persones.

RedaccióActualitzat
Noruega s'ha vestit aquest diumenge de dol per recordar les 77 persones que van morir ara fa un any en la pitjor massacre que ha viscut el país des de la Segona Guerra Mundial. L'atemptat de l'ultradretà Anders Breivik amb cotxe bomba contra una seu governamental a Oslo i el tiroteig posterior a l'illa d'Utoya contra un campament de les joventuts del Partit Laborista, va provocar el terror en la societat noruega.

Mentre l'autor de la matança, que es considera un croat de la identitat noruega, espera el veredicte del jurat després de setmanes de judici, els noruecs miren de girar full. Els jutges han de decidir sobre la seva salut mental. Si està bé, anirà a la presó. Si no, a un psiquiàtric.

Breivik va justificar els seus atacs com una lluita contra el multiculturalisme, però, segons el primer ministre noruec, la seva és una lluita perduda perquè Noruega és ara més democràtica i més diversa que fa un any. Jens Stoltenberg ha demanat honorar els morts vivint la vida en una cerimònia a la catedral d'Oslo que han presidit els reis Harald i Sònia.

Utoya també s'ha omplert de familiars de les víctimes, que han dut el seu dolor a l'illa on va passar tot. Allà, una placa recorda la resposta de Noruega a la tragèdia: "Si un home pot mostrar tant d'odi, imagina quant d'amor podem mostrar nosaltres junts."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut