Oslo

Noruega viu consternada pel doble atemptat d'Oslo i Utoya que ha provocat un centenar de morts

Per què i sobretot com. La societat noruega busca inútilment explicacions al doble atemptat que aquest divendres ha sacsejat el país, una acció que com a mínim ha provocat 93 morts. Almenys 85 joves que assistien a una trobada de les joventuts del Partit Laborista van morir tirotejats a l'illa d'Utoya. A aquestes víctimes se n'han d'afegir set més del primer atemptat, un cotxe bomba al centre d'Oslo. Hi ha un únic detingut, que ara es diu que podria tenir un còmplice. Té 32 anys, tendències ultradretanes i es diu que era fonamentalista cristià i islamòfob. El primer ministre, Jens Stoltenberg, s'ha referit a la tragèdia com el dia més negre pel país des de la Segona Guerra Mundial.

Actualitzat
El primer ministre Jens Stoltenberg i els reis Harald i Sònia de Noruega han visitat aquest dissabte els supervivents de l'atemptat a l'illa d'Utoya. La majoria són adolescents, de 14 a 18 anys, que es trobaven en un campament organitzat pel Partit Laborista, actualment al govern.

Els testimonis expliquen que l'atac va ser perpetrat per una sola persona, un home que va arribar a l'illa vestit de policia i que va convèncer els presents perquè es concentressin i explicar-los el que havia passat en l'atemptat del centre d'Oslo. Llavors, l'home va començar a disparar indiscriminadament.

A partir d'aquí, els testimonis expliquen que la situació a l'illa es va convertir en un caos, amb els joves intentant amagar-se o fugir de l'illa per l'aigua. Les dimensions de la tragèdia van quedar congelades per la policia fins a la matinada. L'últim balanç, encara provisional, parla de 85 morts i 4 o 5 desapareguts.

Precisament, el primer ministre i líder de la formació havia de visitar el campament, que albergava més de 500 joves, al migdia.

La policia, un cop al lloc dels fets, ha trobat explosius sense detonar. S'investiga, ara, si la naturalesa d'aquests materials es correspon amb els que dues hores abans es van fer servir al centre governamental d'Oslo.

A un quart i cinc de quatre de la tarda, hora local, a 40 quilòmetres d'aquesta illa, es va produir el primer atemptat, l'explosió d'un cotxe entre els ministeris d'Economia i Petroli i la seu del primer ministre, en ple centre de la capital.

Almenys set persones van perdre-hi la vida i nou més van resultar ferides greument.
Les forces de seguretat noruegues no descarten, però, que encara hi hagi més cadàvers sota la runa. Podria haver estat encara pitjor: hora punta al centre d'Oslo, però el juliol és el mes de vacances a Noruega.

La zona afectada continua acordonada i la població, evacuada. Els carrers són plens de runa i de vidres. Els soldats patrullen els carrers, vigilen que ningú entri a la zona per evitar que prenguin mal, però també que no es produeixi un altre atemptat.

Un únic detingut?

La investigació del doble atemptat es va centrar primer en la pista islamista fins que la policia noruega va informar de la detenció d'un noruec de 32 anys, Anders Behring Breivik, a l'illa d'Utoya.

A Breivik se'l relaciona amb el fonamentalisme cristià i, sobretot, amb l'extrema dreta xenòfoba, en un país amb el 20% de població immigrant.

La gran incògnita és com va poder fer un doble atac d'aquesta dimensió tot sol. La policia ho està investigant i, tot i no tenir cap informació al respecte, no descarta que actués amb l'ajuda d'algú.

Detingut un jove amb una navalla


El nerviosisme i la por de més atemptats a Noruega no paren de créixer. Una mostra és la detenció d'un jove aquest dissabte al migdia a les portes de l'hotel on el primer ministre i els reis s'han trobat amb els supervivents del tiroteig a l'illa. El motiu és que el noi, d'uns 20 anys, portava un ganivet a sobre.

Ell mateix ha explicat als periodistes que és membre de les joventuts del Partit Laborista i que portava un ganivet perquè se sentia insegur.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut