Aldarulls a la confluència de Via Laietana i plaça Urquinaona (Reuters/Albert Gea)
Barcelona

Gasos lacrimògens, bales de goma i nombrosos detinguts a Via Laietana i Urquinaona

Els aldarulls en aquesta zona del centre de Barcelona s'han succeït des de primera hora de la tarda

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha detingut nombroses persones durant els incidents que hi ha hagut des de primera hora de la tarda a la Via Laietana de Barcelona, a prop de la Prefectura Superior de Policia, i a partir del vespre a la plaça Urquinaona.

És a la plaça Urquinaona on la policia ha utilitzat gasos lacrimògens i bales de goma per mirar de dispersar els manifestants, que han aixecat barricades i han fet fogueres.

 

 

Aldarulls al voltant de la plaça Urquinaona de Barcelona aquest vespre (Reuters/Albert Gea)

 

Passat un quart de nou, els Mossos d'Esquadra han tornat a avisar dels "actes violents" de "grups violents que llancen tota mena d'objectes i cremen mobiliari urbà" a la plaça Urquinaona i els carrers del voltant.

 

Al cap d'una hora, la situació continuava sent la mateixa, i una línia de foc continuava separant la Via Laietana de la plaça Urquinaona, ja buida de manifestants.

 

 

El llançament de gasos lacrimògens per part de la policia també s'hauria fet des dels terrats dels voltants de la plaça Urquinaona.

 

 

Cap a tres quarts de deu, els Mossos han dit que hi havia unes 500 persones "en actitud molt violenta" i han demanat a la resta de manifestants presents, que han xifrat en uns 4.500, que abandonessin la zona.

 

 

Una estona més tard, els Mossos d'Esquadra han anunciat la utilització, per primera vegada, del camió d'aigua de què disposen. Cap a dos quarts de deu ha circulat per la zona de Via Laietana i plaça Urquinaona i ha llançat aigua amb el canó, per bé que no contra manifestants, sinó per obrir pas a la policia entre les barricades.


Aldarulls des de primera hora de la tarda

La plaça Urquinaona s'ha convertit en el centre dels aldarulls quan la Policia Nacional ha aconseguit allunyar els manifestants que des de primera hora de la tarda miraven d'acostar-se a la prefectura, a la Via Laietana.

 

Manifestants rere una barricada a la Via Laietana (EFE/Jesús Diges)

 

Els aldarulls a la Via Laietana havien començat quan al migdia hi ha passat la manifestació d'estudiants i un grup ha llançat objectes contra la prefectura, fortament custodiada.

A mesura que ha avançat la tarda, però, la tensió ha anat augmentant.

Un cordó policial ha protegit la prefectura mentre un grup de manifestants era uns metres més amunt. Alguns han llançat objectes als agents antiavalots i han aixecat barricades desplaçant contenidors i mobiliari urbà, que, periòdicament, els agents avançaven per allunyar els manifestants i després d'aconseguir-ho tornaven a la posició inicial. També llançaven salves.

 

 

La zona també estava protegida per una vintena de furgons policials, que passats dos quarts de set han avançat cap a la multitud per dissoldre la concentració de manifestants o fer que s'enretiressin més amunt.

 

 

Després de dispersar els manifestants, els agents han enretirat les barricades que hi havia a la Via Laietana per sobre del carrer Comtal. Al cap d'una estona, però, alguns manifestants han tornat per aixecar una altra vegada barricades.

 

 

Poc abans de tres quarts de set de la tarda s'ha vist com agents de la policia entraven dues persones aparentment detingudes a la prefectura.

 

 

Poc abans de les set de la tarda, el desplegament policial d'agents i de furgons ha aconseguit allunyar els manifestants fins al capdamunt de la Via Laietana, a la plaça Urquinaona.

 

 

Els aldarulls s'han desplaçat aleshores a aquest punt. Una barricada de foc, tanques i mobiliari urbà barrava el pas a la policia, que, de tota manera, ha arribat a la plaça Urquinaona, on ha llançat gasos lacrimògens.

 

 

A dos quarts de vuit, els Mossos han alertat d'"actes de vandalisme molt greus" i "diversos incendis", i han demanat que ningú s'acostés a la zona.

 

 

L'estira-i-arronsa entre manifestants s'ha anat reproduint tota la tarda. Aquestes en són algunes imatges.

Agents de la Policia Nacional disparen salves per allunyar els manifestants (Reuters/Albert Gea)

 

Un home ha estat increpat pels manifestants quan ha intentat retirar objectes del mig del carrer (Reuters/Albert Gea)

 

Barricada en flames (Reuters/Albert Gea)

La Policia Nacional s'ha desplegat pels carrers adjacents a la Via Laietana (Reuters/Albert Gea)

Els manifestants desplacen contenidors al mig de la Via Laietana (EFE/Jesús Diges)

 

Punt de tensió des del migdia

Al migdia ja hi ha hagut tensió a la zona: després d'una mobilització estudiantil, la policia espanyola ha fet una càrrega contra un grup de manifestants.

 

 

La prefectura ha quedat fortament blindada per una desena de furgons de la Policia Nacional i tanques metàl·liques al voltant de la façana.

Mentre al passeig de Gràcia hi havia la manifestació de les Marxes per la Llibertat, alguns dels manifestants han començat a fer barricades a Via Laietana.

 

 

El vídeo d'una intervenció d'agents de la Policia Nacional contra un noi, a la mateixa zona, s'ha fet viral a les xarxes. El jove, que duia una estelada, ha estat acorralat i colpejat pels agents. Finalment, se l'han endut a la prefectura.

 

Milers de joves han assistit a la manifestació dels estudiants d'aquest matí, més de 13.000, segons la Guàrdia Urbana. És el tercer dia consecutiu de vaga dels estudiants.

Des que es va saber la sentència contra els dotze líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem s'han succeït quatre nits d'incidents a Barcelona i altres ciutats catalanes. L'última, aquest dijous, va acabar amb 19 detencions i 42 persones ateses, segons el recompte del Sistema d'Emergències Mèdiques. Del total d'atesos, a 23 els van haver de traslladar a un centre hospitalari.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut