Barcelona

Els Mossos utilitzen el camió d'aigua per primera vegada per obrir pas a Via Laietana

El camió hidrant és un vehicle que es va comprar a principis dels 90, però fins ara no s'havia utilitzat mai

Fàtima LlambrichActualitzat

El camió d'aigua dels Mossos d'Esquadra per Via Laietana. És una imatge insòlita. En un principi, el vehicle només està pensat per obrir pas, és a dir, per apagar i desfer les barricades enceses que ara mateix hi ha en esta zona de la ciutat on hi ha la Prefectura de la Policia Nacional. 

De moment, segons fonts dels Mossos, és per passar enmig del foc, no com a mètode de dispersió dels manifestants. Amb tot, esta possibilitat es preveu a Via Laietana, la zona que presenta més complicacions, on ja fa hores que dura la situació de contenidors cremant i enfrontaments amb la línia policial. 

 

Si finalment fessin servir el camió per tirar aigua contra els manifestants, seria un indicador que se'ls estan quedant curts els mecanismes d'ordre públic que tenen per resoldre les situacions conflictives que s'estan trobant. 

 

No utilitzat mai

El camió és un vehicle comprat a principis dels anys noranta, pensat per dispersar manifestants tirant-los aigua a pressió. És un mecanisme, però, que no han fet servir mai perquè no discrimina entre les persones i els danys que pot causar poden ser greus.

Per això, els Mossos es van equipar amb altres utensilis com les bales de goma, que no fan servir des del 2014 per decisió del Parlament, i les bales de foam, que aquests dies estan fent servir per dispersar els grupuscles violents. 

Els Mossos d'Esquadra han avisat poc després de les deu de la nit que es preparaven per utilitzar el camió:

 

 

Segons fonts policials, estos dies s'estan trobant que les persones que ataquen la línia policial -amb vidres, pedres i fins i tot còctels molotov- no es fan enrere quan se'ls disparen bales de goma per part de Policia Nacional o les bales de foam per part dels Mossos d'Esquadra. Guanyen terreny en un primer moment, però després els manifestants se'ls tornen a encarar.

Estan fent una estratègia de desgast continu contra els policies, no només perquè els busquen el cos a cos, sinó perquè fan focus incendiaris en diferents punts, en carrers diferents, la qual cosa obliga a disposar de més efectius policials per reconduir la situació. I també pel fet que les protestes violentes persisteixen un dia rere l'altre.

 

De fet, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que aquest dijous hi va haver menys fets, però amb més violència. Els artefactes pirotècnics tirats a l'aire contra els helicòpters policials i també els que han tirat contra els antiavalots són un element indicatiu d'este augment de la violència exercida. 

 

Entre les persones que tenen identificades, hi ha gent del moviment anarquista provinent de Grècia, Itàlia, França i Alemanya que ja fa temps que estan establerts a Catalunya. També hi ha una massa de gent molt jove, sense antecedents, que es posa en primera línia. Els policies consideren que fan servir tècniques d'estratègia i diuen que porten roba de protecció. 

Des de l'any noranta que el camió d'aigua està en dependències policials, tot i que hi ha hagut altres situacions d'aldarulls. Però, en canvi, mai s'havia pres la decisió de treure'l, es deixava com una eina d'impacte per reservar per a situacions més complicades. Ara, l'han tret el cinquè dia d'aldarulls a Barcelona.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraProcés catalàJudici procés
Anar al contingut