Miquel Buch i Pere Aragonès s'han referit aquest diumenge a la futura convocatòria d'eleccions a Catalunya
Miquel Buch i Pere Aragonès s'han referit aquest diumenge a la futura convocatòria d'eleccions a Catalunya

Divergències al govern sobre l'horitzó electoral

Actualitzat

El vicepresident del govern i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha instat el president, Quim Torra, a consensuar la data de les eleccions abans que el Suprem la condicioni amb la seva inhabilitació.

En una entrevista al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, Aragonès ha revelat que ja ha parlat d'aquest tema amb el president de la Generalitat, i ha dit que, tot i que la decisió última és de Torra, "és bo que les grans decisions tinguin el màxim de suports":

"És clar que parlem, sobre això i sobre mil coses més. Dues constatacions: la competència és del president, i per tant ha de ser el president qui decideixi. I segona, una cosa és la competència i l'altra qüestió és la conveniència. I crec que sempre és bo que les grans decisions del país siguin el màxim de consensuades i tinguin el màxim de suports."


Aragonès assegura que no té "cap predilecció per la data" de les eleccions, però considera que "seria dolent que fos el Suprem qui la marqués" i ha insistit que "cal pactar una posició compartida" entre JxCat i ERC.

Aragonès alerta que la crisi que ha provocat el coronavirus no tapa el conflicte polític català. Considera, a més, que la negociació amb el govern espanyol ha d'anar acompanyada de mobilització al carrer:

"El coronavirus no ha eliminat el conflicte polític ja que segueix havent-hi repressió i exiliats."

El vicepresident també ha apressat el govern espanyol a reprendre la mesa de diàleg al juliol: "Si és la primera setmana, millor que el 20 o 25".

Mentre Aragonès insisteix que cal fixar un calendari electoral, Miquel Buch considera que ara el que cal és tenir tota l'atenció posada en la contenció de la pandèmia del coronavirus.

Per a Miquel Buch, conseller d'Interior, ara "hi ha interessos més importants que s'han de defensar a capa i espasa" i ha dit que quan s'obre un procés electoral es paralitza la gestió "de moltes coses" i que no és aconsellable convocar eleccions "durant un moment en què pot haver-hi certa inestabilitat o un possible rebrot" de la Covid-19:

"Si ara ens posem en mode eleccions, i si ara estem més pendents de veure qui guanya les eleccions, és evident que no pensarem tant en com fer front a la Covid."

Tot i això, ha dit Buch, "estem preparats per anar a eleccions quan calgui". I ha recordat que el desembre del 2017 el seu partit va guanyar les eleccions "contra tots els pronòstics".

ARXIVAT A:
JxCatERCCoronavirus Tribunal Suprem
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut