Berriozar

Detinguts els dirigents de Batasuna Pernando Barrena i Patxi Urrutia

Pernando Barrena ha estat detingut. La policia ha arrestat el portaveu de Batasuna a la localitat navarresa de Berriozar per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. Els cossos de seguretat de l'Estat també han detingut el membre de la mesa nacional de Batasuna Patxi Urrutia. Barrena i Urrutia eren dos dels últims dirigents del partit il·legalitzat que quedaven en llibertat. Se'ls acusa d'integració en organització terrorista i reiteració delictiva.

Actualitzat
En ple debat sobre la il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques i Acció Nacionalista Basca i la seva possible suspensió d'activitats per evitar que es presentin a les eleccions, s'han detingut dos dirigents més de Batasuna. Es tracta de Pernando Barrena i Patxi Urrutia. Les detencions s'han fet per ordre del jutge Garzón, que els acusa d'integració en organització terrorista i reiteració delictiva.

Barrena, portaveu de la il·legalitzada Batasuna, estava en llibertat sota fiança i ha estat detingut a la localitat navarresa de Berriozar. Urrutia, per la seva banda, va ser detingut el passat mes d'octubre a Segura, a Guipúscoa, quan la policia va desmuntar una reunió dels dirigents de Batasuna, i també va quedar en llibertat sota una fiança de 24.000 euros.

Les detencions estan relacionades amb les diligències obertes pel jutge Garzón sobre la nova direcció de Batasuna, i arriben després que Barrena i Urrutia participessin aquest dissabte en un acte en representació de la formació a Pamplona, motiu pel qual se'ls acusa de reiteració de delicte.

A primera hora d'aquest dilluns a la tarda s'ha ordenat una tercera detenció: es tracta d'Unai Fano, que Arnaldo Otegi va nomenar assessor de batasuna en les anomenades "converses de Loiola", que van mantenir el PNB, Partit Socialista d'Euskadi i Batasuna el 2006.

Degoteig de detencions

Amb aquestes dues detencions, 19 dels 38 membres de la mesa nacional de Batasuna estan a la presó, mentre que els dinou restants estan en llibertat. El primer d'entrar a la presó va ser Arnaldo Otegi el 8 de juny, després que el Tribunal Suprem confirmés una condemna de quinze mesos per enaltiment del terrorisme.

Joseba Álvarez, també portaveu de la il·legalitzada formació, va ser empresonat el 15 d'octubre. Després de l'operació de Segura, tretze membres més de la mesa nacional van ingressar a presó, entre ells Joseba Permach.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut