Nicola Sturgeon i Peter Murrell, el maig del 2019 a Edimburg (Europa Press)

Detenen el marit de Nicola Sturgeon per finançament irregular de l'SNP

Peter Murrell ha quedat en llibertat sense càrrecs, després d'haver dimitit fa quinze dies com a director executiu del partit

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La policia escocesa ha detingut aquest dimecres al matí Peter Murrell, marit de l'exprimera ministra Nicola Sturgeon, en una investigació sobre finançament irregular del Partit Nacional Escocès, l'SNP. Al vespre, Murrell, ha quedat en llibertat sense càrrecs.

A més de la detenció i posterior interrogatori a Murrell, la policia també ha escorcollat diversos domicilis buscant proves sobre el destí d'unes 600.000 lliures recaptades pel partit el 2017.

La policia d'Escòcia ha fet pública la detenció cap al migdia, sense esmentar el nom del detingut, però la BBC ha assegurat que era Murrell:

"Aquest dimecres hem detingut un home de 58 anys com a sospitós en relació amb la investigació en marxa sobre el finançament de l'SNP".


Detingut un mes i mig després de la dimissió de Sturgeon

L'SNP ha emès un comunicat en què afirma que està cooperant plenament amb la investigació i que continuarà fent-ho, i ha afegit que no farà més comentaris mentre la investigació estigui oberta.

La detenció de Murrell es produeix un mes i mig després que Sturgeon dimitís per sorpresa al capdavant del partit per motius personals: en concret va dir que la decisió provenia "del deure i de l'amor".

Fa només 15 dies, qui va dimitir va ser el mateix Murrell, que des del 1999 era el director executiu de l'SNP, una dimissió envoltada d'especulacions sobre una possible moció de censura contra ell.

Precisament el motiu haurien estat les possibles irregularitats en el finançament del partit, i també la baixada del nombre d'afiliats, que haurien atribuït a la seva gestió.


Humza Yousaf ho qualifica de "desafiament"

Fa només una setmana, el partit va escollir el successor de Sturgeon, Humza Yousaf, que aquest dimecres ha afirmat que està compromès amb la transparència del partit:

"La notícia d'aquest matí és un desafiament i és difícil d'afrontar."

Són setmanes difícils, per tant, per a l'SNP, que aspirava a fer un segon referèndum d'autodeterminació aquesta tardor, una aspiració de moment frenada pel govern i britànic i el sistema judicial del Regne Unit.

Nicola Sturgeon i Peter Murrell, al juny, a Londres (Europa Press)

Murrell i Sturgeon, que es van conèixer al partit en la dècada del 1980, són parella des del 2003 i es van casar el 2010.

Va ser el 2014, dos mesos després del fracàs del referèndum d'autodeterminació que van guanyar els partidaris de la permanència dins el Regne Unit, que ella va substituir Alex Salmond al capdavant del partit.

El nou líder de l'SNP, Humza Yousaf, el 27 de març a Edimburg (EFE)

 

ARXIVAT A:
BrexitEscòcia
Anar al contingut