Destrossa la creu del monestir de Sant Cugat en pujar-hi a sobre

Investiguen un home de 35 anys que anava begut com el responsable de l'acte vandàlic per un delicte contra el patrimoni històric

RedaccióActualitzat

La creu de terme del Camí dels Monjos, a l'entrada del monestir de Sant Cugat, ha acabat destrossada aquesta matinada després que un home hi pugés a sobre.

El monument medieval del segle XVI, que és Bé Cultural d'Interès Nacional, ha cedit a causa del pes, segons ha informat l'ajuntament, que ho denunciarà.

 

El responsable de l'acte vandàlic és un home de 35 anys. Segons l'ajuntament, anava begut i ha pujat a la creu com un repte amb els amics. L'home ha hagut de ser traslladat ferit greu a l'hospital Mútua de Terrassa per la caiguda. Se l'investiga per un delicte contra el patrimoni històric. Té 22 antecedents policials per delictes contra el patrimoni per danys, robatoris, desobediència, atemptat a l'autoritat i consum de drogues però cap per danys contra el patrimoni històric.

La zona ha quedat perimetrada per preservar la part del monument que encara queda dreta. Els trossos malmesos ja han estat retirats per restaurar-los.

De la trencadissa, s'han recuperat les dues grans peces malmeses i trossets petits, que ara custodien al Museu de Sant Cugat. La peça es pot restaurar i dilluns traslladaran els fragments al centre de restauració de Béns Mobles. L'ajuntament calcula que trigarà un any a tenir la creu restaurada. Esperen que pugui estar a punt per a la festa major del 2022.

Veïns de Sant Cugat s'han apropat a portar flors a la creu:

 

Aquest és l'aspecte de la creu del monestir abans que l'hagin tombada.

La creu de monestir (Museus de Sant Cugat/Mané Espinosa)

És la creu que hi havia a l'antic camí de Terrassa que també marcava les rutes cap a Rubí i Martorell. S'aixecava entre la capella de Sant Domènec i l'era de can Mates i va traslladada al conjunt del monestir després de la guerra civil.

Des de 1940 forma part del paisatge del monestir. És fins a data d'avui el millor exemplar de creu de terme a la ciutat, pel seu estat de conservació i per la seva qualitat artística.

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut