Una treballadora de banca col·loca paquets de bitllets en una oficina de Nantong, a la província de Jiangsu (Reuters)

Desinfectar i destruir bitllets i monedes per frenar el coronavirus a la Xina

La lluita contra la propagació del Covid-19 també passa per enviar billets nous a les zones més afectades

RedaccióActualitzat

Rentar, desinfectar i, fins i tot, destruir bitllets i monedes per combatre l'expansió del coronavirus. Aquesta és una de les noves mesures anunciades aquest cap de setmana pel govern de la Xina.

L'ha posada en marxa el Banc Popular de la Xina, el banc central d'aquest país.

 

Una dona amb mascareta camina davant la seu central del Banc Popular de la Xina, a Pequín (Reuters/Jason Lee)


A partir d'ara totes les oficines bancàries de la Xina han de rentar els bitllets i monedes abans de posar-los en circulació. Primer els han de sotmetre a llum ultraviolada i altes temperatures, i després emmagatzemar-los durant set o catorze dies.

A banda, els diners procedents d'àrees d'alt risc d'infecció, com hospitals i mercats d'animals vius, seran "tractats especialment".

 

Una dona amb mascareta circula amb bicicleta davant d'un grafiti a Xangai (Reuters/Aly Song)


Això vol dir que seran retornats al banc central en comptes de tornar-los a posar en circulació, i que, en alguns casos, podrien ser destruïts físicament, en comptes de desinfectar-los.

 

Un equip de desinfecció en un complex residencial a Bozhou, a la província d'Anhui (Reuters/China Daily)


Per compensar la possible pèrdua de liquiditat causada per aquestes mesures, el Banc Popular de la Xina ja ha enviat 4.000 milions de iuans (més de 527 milions d'euros) en bitllets nous a Wuhan, la ciutat on va aparèixer el coronavirus batejat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a Covid-19.

El banc central xinès, d'altra banda, també ha anunciat la suspensió de les transferències físiques de diners entre províncies afectades pel coronavirus.

 

Una entrenadora de fitnes fa classe per "streaming" des de casa a causa del coronavirus (Reuters/Carlos García Rawlins)


Totes aquestes mesures preventives, en qualsevol cas, s'han posat en marxa quan, de fet, ara per ara no està clar com d'"infectats" estan els bitllets i les monedes a la Xina.

Sí que se sap que el virus pot sobreviure almenys durant unes hores en les superfícies. És per aquest motiu que les superfícies que s'acostumen a tocar quotidianament, com els panys de les portes o els botons dels ascensors, són desinfectades regularment, a la Xina, des que es va tenir coneixement de l'aparició del Covid-19.

Algunes veus, fins i tot, asseguren que el coronavirus podria sobreviure uns quants dies en els bitllets i monedes.

 

Una família amb mascaretes i proteccions de plàstic a l'estació de tren de Xangai (Reuters/Aly Song)


Més enllà d'aquestes mesures, també cal tenir en compte que, sobretot a les zones urbanes de la Xina, els bitllets i les monedes gairebé no s'utilitzen: els pagaments s'acostumen a fer amb el mòbil.


Gairebé 72.500 infectats

Des que va aparèixer el Covid-19, a la Xina continental se n'han contagiat més de 72.400 persones, i 60 més a Hong Kong. A tot el món el nombre d'infectats puja fins a 73.335 persones.

Fins ara s'han comptabilitzat 1.873 morts, només quatre de les quals fora de la Xina.

Una de les últimes víctimes de què s'ha tingut notícia és Liu Zhiming, neurocirurgià de 50 anys i director de l'Hospital Wuchang de la ciutat xinesa de Wuhan. És el primer responsable d'un centre mèdic que mor a causa del coronavirus.

També es té constància que 12.800 persones que havien estat infectades pel coronavirus s'han recuperat totalment.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut