Barcelona

Descobreixen una proteïna que pot protegir contra la síndrome de l'oli de colza

Els anys vuitanta, centenars de persones van morir a Espanya a causa de la síndrome de l'oli de colza. Aquest episodi encara avui planteja interrogants que no s'han acabat de resoldre. Ara, per exemple, ha sortit un informe que explica per què aquell producte adulterat va afectar tant unes persones i tan poc unes altres. Tot i que milers de persones van consumir l'oli que va provocar l'epidèmia, només es van posar malaltes les que tenien una predisposició genètica determinada per tenir la síndrome.

Actualitzat
Pas endavant per aclarir què va passar amb la síndrome de l'oli tòxic de colza, que l'any 1981 va afectar més de 20.000 persones, de les quals més de 300 van morir i moltes han quedat amb malalties cròniques. En un laboratori de Barcelona s'ha analitzat el sèrum de 86 persones, més de la meitat de les quals tenen la síndrome i menys de la meitat no, tot i haver consumit el mateix oli. S'ha descobert una proteïna en què predomina un element diferent, segons les persones. Un protegeix del procés tòxic i l'altre augmenta el risc de mort. Els científics volen arribar al final del túnel d'aquestes investigacions, perquè, si hi torna a haver un episodi criminal semblant, la medicina tingui els coneixements suficients per fer front a la salut dels afectats. L'estudi l'ha publicat la revista "Proteomics", especialista en estudis biològics, que s'edita a Alemanya.
Anar al contingut