Escàner cerebral de dues persones diferents, una d'elles addicta
En persones amb addiccions s'activen àrees diferents del cervell (Flickr)

Descobreixen el circuit cerebral que permetria abandonar de cop una addicció

Un estudi amb grans fumadors que havien tingut un ictus suggereix que les lesions en certes àrees del cervell els poden fer abandonar l'hàbit de cop

Xavier DuranActualitzat

A part de tots els seus efectes negatius, un ictus va tenir una conseqüència positiva inesperada en un grup de grans fumadors: van deixar de cop i volta l'hàbit i no han tornat a consumir tabac. L'estudi dels seus cervells ha dut a localitzar àrees concretes que semblen directament implicades en les addiccions.

L'estudi l'ha fet un equip de metges i investigadors de Finlàndia i dels Estats Units, encapçalat per Juho Joutsa, de la Universitat de Turku, i Michael Fox, de l'Hospital Brigham i de Dones de la Universitat de Harvard. S'ha publicat a Nature Medicine.

L'estudi té l'origen en l'observació que alguns fumadors deixaven totalment i de cop l'hàbit després d'un accident vascular cerebral. Passat el temps, seguien sense tornar a consumir tabac. Això no es donava en la majoria de fumadors que havien tingut un ictus.

Els autors van fer escàners cerebrals a 129 pacients, amb una edat mitjana de 56 anys, que eren addictes al tabac en el moment de tenir l'ictus. Entre aquests, n'hi havia 34 que havien deixat de cop l'hàbit, i no mostraven després cap ànsia per fumar.

Segons els resultats, en els pacients que varen deixar de fumar hi havia lesions almenys en una de tres àrees --el cingular dorsal, el còrtex prefrontal lateral o l'ínsula- o bé en altres regions del cervell molt connectades amb aquestes àrees. Segons els autors, això indicaria que es tracta d'un circuit cerebral implicat en les addiccions.

En canvi, no tenien lesions en una altra àrea, el còrtex prefrontal medial, que es troba en el centre del front. Això suggereix que actua com inhibidor de la xarxa de les addiccions.

La conclusió seria que si l'ictus provoca lesions en aquestes tres regions però no en el còrtex prefrontal medial, el circuit que promou les addiccions quedaria desactivat.

L'estudi es va complementar amb l'anàlisi de 186 veterans de la guerra del Vietnam que tenien lesions cerebrals i dels quals es du a terme un seguiment des de fa molts anys. Van constatar que els danys en les tres àrees indicades abans també s'associaven a un risc menor d'addicció a l'alcohol.


Implicacions en possibles tractaments

El descobriment pot tenir implicacions en les tècniques d'estimulació cerebral que intenten eliminar les addiccions. Una d'aquestes, l'estimulació magnètica transcranial, està autoritzada als Estats Units contra l'addicció al tabac i també ha demostrat certa eficàcia contra l'addicció a l'alcohol. Aquest treball permetria explicar el mecanisme i concretar els llocs del cervell on seria més efectiva aquesta tècnica, com explica al 324.cat el doctor Joutsa:

"Les nostres troballes proporcionen una diana comprovable per tractar aquests trastorns. Malgrat això, vull posar èmfasi que primer de tot hem de descobrir la millor manera de modular aquesta xarxa i després provar-ne l'eficàcia i els efectes secundaris en assaigs clínics aleatoris controlats."

Sobre aquests possibles efectes secundaris, el doctor Joutsa ens explica que, en general, l'estimulació magnètica transcranial es considera segura i que els efectes secundaris són rars i transitoris. De moment, considera que "és difícil dir quantes sessions podrien ser necessàries". Amb tècniques més invasives, afegeix, calen més precaucions.

Els autors reconeixen que l'estudi té certes limitacions. D'una banda, es basa en dades retrospectives dels pacients i només cobreix dues substàncies específiques, com el tabac i l'alcohol.

Tampoc no han tingut en compte la relació entre l'abandonament del tabaquisme i indicadors socioeconòmics, com ara l'acompanyament familiar per abandonar l'hàbit, el nivell d'ingressos o el lloc de residència.

Sobre això, el doctor Joutsa respon: "Els factors socials i ambientals són molt importants i els nostres descobriments no haurien de ser utilitzats per menystenir-los de cap manera." I afegeix: "Les nostres troballes suggereixen que hi ha una remissió de l'addicció mitjançant una xarxa que pot ser una diana potencial per a altres tractaments."

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaTabac
Anar al contingut