Descobert un aeròdrom secret de la República a Nalec, el municipi més petit de l'Urgell

El president del govern Juan Negrín hi hauria aterrat el 1938 per assistir a una reunió al municipi del Vilet amb Enrique Líster i els generals Rojo i Miaja

Tot va començar amb un document exclusiu que va trobar en Lluís Orozco, el nebot d'un aviador de la República. En ell, hi ha un plànol confidencial que senyala un aeròdrom secret al municipi més petit de l'Urgell durant l'època franquista, Nalec.

En un principi, Orozco va pensar que podria ser una enganyifa, ja que es generaven molts documents falsos per l'espionatge. Segons ha explicat l'investigador aquest dijous al Telenotícies Comarques, molts cops es feien maquetes que eren falses per despistar. 

La investigació la va tirar endavant juntament amb el seu amic historiador, Miquel Torres. Com a resultat, els dos amics han pogut localitzar el terreny on se situava l'aeròdrom i també el paper que va tenir durant la guerra.

Descobreixen un aeròdrom secret durant la Guerra Civil amb més de 80 anys a Nalec
L'aeròdrom era republicà i era a la Vall del Corb (CCMA)

El document és excepcional, perquè no hi ha cap registre oficial previ que constati la seva existència i, a més, pocs veïns de la Vall tenen constància d'aquest fenomen. En canvi, en Josep Corbella, veí de 95 anys de Nalec, ha explicat algun record del camp d'aviació: 

"Deien: en aquest pla hi ha un avió que ha caigut. I vem anar i hi havia un avió a terra i quatre soldats". 


Una reunió que "marca el sentit de la guerra"

A més, a partir de la investigació han descobert que el president del govern, Juan Negrín, hauria estat en aquest aeròdrom per assistir a una reunió el maig del 1938 que tenen documentada testimonis locals.

La trobada hauria tingut lloc a una casa del municipi el Vilet, a tres quilòmetres del camp d'aviació, en una de les poques cases que disposava de telèfon. En aquest municipi s'hauria establert la caserna d'Enrique Líster, cap del 5è cos de l'Exèrcit Republicà. 

Descobreixen un aeròdrom secret durant la Guerra Civil amb més de 80 anys a Nalec
Aquesta és la casa on va tenir lloc la reunió (CCMA)

Segons Lluís Orozco, la reunió va ser entre Líster, el president Negrín, el cap de l'Estat Major, el general Rojo, i el general Miaja, que era el que manava les tropes del centre de Llevant.

Una reunió que, segons Miquel Torres, "marca el sentit de la guerra", perquè va ser quan l'aviació abandona Catalunya per ordres de Miaja i es desplaça cap a València.

Però també una trobada "perjudicial" per la batalla de l'Ebre i per les joventuts de la "lleva del biberó", que són els que es van lluitar sense disposar d'aviació. 

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Guerra Civil espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut