Jordi Cuixart a "Quatre gats"

Cuixart: "Òmnium no anava de farol. Nosaltres no som uns irresponsables"

Cuixart demana unitat independentista per no caure en "el parany de la repressió" i nous lideratges per encarar el futur

RedaccióActualitzat

Aquest octubre s'han complert tres anys des que Jordi Cuixart va entrar a la presó, després del referèndum de l'1 d'octubre. Després de més de 1.100 dies empresonat, Cuixart manté que "ho tornaria a fer" i "ho faria millor". En una entrevista al programa "Quatre gats", el president d'Òmnium afirma que l'entitat "no anava de farol" i continuen compromesos.

Cuixart recorda la tardor del 2017 i surt al pas de les veus que afirmen que el procés d'independència era una enganyifa: "Jo anava a totes, hi vaig deixar la pell, tornaria a fer tot el que vaig fer. I fer-ho millor."

"Òmnium Cultural no anava de farol. Nosaltres no som irresponsables, no posem una entitat amb més de 60 anys d'història als peus dels cavalls per anar de farol. Nosaltres no ens presentem a les eleccions."

Tot i això, Cuixart diu que respecta algunes declaracions en aquesta línia que es van fer davant la justícia: "El que es pogués dir en seu judicial, tot el respecte." De fet, el líder d'Òmnium considera els altres presos polítics com a germans de trinxera i diu que tant de bo les relacions entre les forces polítiques fossin tan bones com ho són dins la presó.

En l'entrevista, Cuixart confessa també que alguna oferta política ha rebut, però no posa noms ni partits. Totes les ha rebutjat.


El cotxe de la Guàrdia Civil

Jordi Cuixart recorda l'episodi icònic dels escorcolls a la Conselleria d'Economia el 20-S: el cotxe de la Guàrdia Civil. Assegura que no es penedeix d'haver-hi pujat i diu que ara entén que hi havia un intent que hi hagués aldarulls.

La seva parella, Txell Bonet, també recorda la imatge i diu que no s'esperava les conseqüències que va tenir: "Mira si soc innocent que no vaig pensar que allò es pogués criminalitzar."


La presó

Cuixart explica que el 16 d'octubre del 2017 ja havia mirat presons per internet i va comprovar que Madrid 5, Soto del Real, era més nova. Va passar molt fred, diu, però pel que fa a instal·lacions no era de les més antigues. Això sí, la primera nit va dormir poc:

"Havia fet una cosa que no havia de fer. Vaig preguntar al company de cel·la per què era a la presó. No m'ho volia dir i quan m'ho va dir hauria preferit no saber-ho."

Tot i això, Cuixart assegura que no va tenir por: "Des que tinc consciència, porto tota la vida lluitant contra la por. La por ha estat com una palanca de transformació. He fet moltes coses per vèncer la por."

Les germanes de Cuixart recorden que quan va entrar a la presó els va dir: "Podeu ser com unes germanes Puig Antich o podeu ser com les meves germanes i res més." Elles, expliquen, van respondre que volien ser com les germanes de Salvador Puig Antich.

Les diferències polítiques

Cuixart no defuig la situació política actual i és molt crític amb la desunió independentista. Assegura que s'està caient en el parany de la repressió, que el que busca "és dividir":

"No vam ser capaços de donar resposta a la sentència. La societat catalana la va donar i la va donar amb tota la determinació del món. Els nostres representants polítics i les institucions no van ser capaços de fer-ho i això demana una reflexió."

Entre d'altres, Cuixart lamenta que la inhabilitació del president Quim Torra "'s'hagi amortitzat en una setmana".

Cuixart també culpa la repressió que se'ls hagi anul·lat el tercer grau i ho relaciona amb la notícia de les converses entre Puigdemont i Junqueras.

El líder d'Òmnium demana nous lideratges en l'independentisme per encarar el futur.

Pel que fa a l'indult, ha reiterat que ell no el pot demanar, però tampoc pot fer res si altres ho demanen. En tot cas, ha insistit que la solució no passa per aquesta mesura, perquè és una "solució individual" i no té en compte la resta de "represaliats".

ARXIVAT A:
Jordi CuixartJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut