Grans cues provocades per les Armilles Grogues
Grans cues provocades pels Armilles Grogues

Cues quilomètriques a l'AP-7, a la Jonquera, per la protesta dels Armilles Grogues

Les protestes han atrapat entre 3.000 i 4.000 camions en àrees de servei i polígons industrials

RedaccióActualitzat

Dilluns de cues quilomètriques a l'AP-7, entre Biure i la Jonquera, a l'Alt Empordà, per la protesta dels Armilles Grogues. El col·lapse també ha afectat la circulació de l'N-II a Pont de Molins, tot i que a primera hora de la tarda ja no hi havia retencions.

Trànsit recomana als transportistes informar-se de les afectacions viàries en temps real si han de viatjar cap a França. Aquest dilluns al vespre encara hi havia 10 quilòmetres de retencions entre Biure i la Jonquera i s'ha arribat a tallar l'autopista durant unes hores. Els camioners es veien obligats a parar i aparcar a l'altura de Figueres.

 

Cap de setmana de disturbis i cues

Els Armilles Grogues francesos protesten per l'alt preu dels carburants i la pèrdua del poder adquisitiu a França. Les mobilitzacions han provocat retencions durant tot el cap de setmana en aquesta zona.

De fet, alguns dels transportistes afectats d'aquest dilluns al matí asseguren que han estat aturats des de diumenge i que veuen molt difícil poder portar les mercaderies que transporten als punts de destí previstos.

Es calcula que entre 3.000 i 4.000 camions han quedat atrapats en àrees de servei i polígons industrials de Catalunya. En una compareixença informativa, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat que ha parlat amb la delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, perquè s'avisi els camioners d'aquesta situació a Saragossa i València, abans que arribin a Catalunya, on les àrees de servei "estan molt plenes".

 

El govern Macron multiplica els contactes

Emmanuel Macron rumia un gest per desactivar la revolta que fa gairebé un mes que dura. El president francès ha anul·lat un viatge oficial que tenia aquesta setmana a Sèrbia i ha convocat d'urgència aquest vespre part del seu govern a l'Elisi.

L'executiu ha abordat les mesures que tenen previst anunciar aquest dimarts després de reunir-se amb els portaveus dels Armilles Grogues.

Això després que aquest dilluns el primer ministre francès, Édouard Phillippe, s'ha reunit amb tots els líders polítics amb representació parlamentària per abordar la crisi, agreujada els últims dos dies amb unes manifestacions que van derivar en 263 ferits dissabte (133 a París) i 412 detinguts.

Tant des de la dreta com des de l'esquerra exigeixen a Macron que retiri la pujada de les taxes dels carburants, programada a partir de l'1 de gener. La ultradretana Marine Le Pen ha donat suport al moviment de protesta.

"Li he dit que l'estratègia de confrontació que ha escollit Emmanuel Macron pot tenir conseqüències dramàtiques. Que si Macron no vol ser el primer president després de 50 anys que dispara contra els francesos, cal que les solucions siguin importants, perceptibles i immediates".

 

Christophe Chalençon, un dels vuit portaveus dels Armilles Grogues que han parlat en nom d'aquest moviment, ha explicat a la cadena BFM TV que no s'asseuran a "negociar per cacauets".

Els transportistes parlen de pèrdues milionàries

Mentrestant, les empreses franceses de transport de mercaderies per carretera (TRM) han denunciat pèrdues de 400 milions d'euros. Segons els transportistes la situació de moltes empreses és "dramàtica" i això pot provocar un "risc important" a curt termini, que pot acabar afectant els llocs de feina.

El moviment Armilles Grogues va néixer fa gairebé un mes de forma espontània i es va organitzar a les xarxes socials. El que va començar sent una protesta per la pujada de les taxes dels carburants s'ha convertit en una petició de dimissió contra el president francès, que s'enfronta a la pitjor crisi des que va arribar a l'Elisi, fa un any i mig.

 

 

Macron sosté que l'augment dels impostos del combustible forma part dels esforços contra el canvi climàtic per propiciar que els conductors canviïn a vehicles menys contaminants.

De moment, es nega a declarar l'estat d'emergència i a fer marxa enrere en el seu impost, però ha promès, entre altres mesures, ajudar econòmicament a la compra de cotxes més ecològics.

ARXIVAT A:
FrançaTrànsitArmilles Grogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut