París

Més de 400 detinguts el tercer dissabte de protestes dels Armilles Grogues

Els manifestants han calat foc a un edifici, han cremat cotxes i contenidors, i han saquejat diversos comerços

RedaccióActualitzat

Tercer cap de setmana de manifestacions, a França, del col·lectiu dels Armilles Grogues, que protesten, sobretot, per la pujada de preu dels carburants. A París, les protestes s'han convertit en una autèntica batalla campal aquest dissabte.

Ja de bon matí, alguns manifestants han intentat accedir als Camps Elisis de París, però la policia els ha contingut al voltant de l'Arc de Triomf fent càrregues amb mànegues d'aigua i gasos lacrimògens.

Els enfrontaments entre manifestants i policia han estat continus al llarg del dia. A prop de l'Arc de Triomf, han calat foc a un edifici, han cremat cotxes i contenidors, i han saquejat diversos comerços.

Aquest tercer dissabte, la protesta ha fet un salt. Hi ha hagut menys manifestants que el cap de setmana anterior, però els aldarulls han pujat d'intensitat. Hi ha 113 ferits i 412 detinguts.

Representants del sindicat de policia han denunciat que els manifestants han robat un fusell d'assalt d'un vehicle policial.

A causa de les protestes, s'han tancat una vintena d'estacions de metro.

 

 

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, parlava de 1.500 agitadors:

"200 manifestants pacífics als Camps Elisis. 1.500 agitadors a l'exterior del perímetre, que han vingut a provocar aldarulls."

I qualificava els fets d'intolerables:

El president, Emmanuel Macron, ha reaccionat des de l'Argentina:

"El que ha passat avui a París no té res a veure amb l'expressió pacífica d'una còlera legítima. Cap causa justifica que les forces de l'ordre siguin atacades, que els comerços siguin saquejats, que edificis públics o privats siguin cremats, que els vianants o els periodistes siguin amenaçats o que l'Arc de Triomf sigui embrutat. Els culpables d'aquesta violència no volen canvis, no volen cap millora: volen el caos. "

 

 Ciutats com Bordeus, Tolosa i Tarbes han viscut aldarulls i enfrontaments amb la policia semblants als del centre de París. 

 

 

Notícia relacionada: Els comerciants de la Jonquera i el Pertús calculen que les protestes dels Armilles Grogues han fet caure un 70% el comerç

 

L'avinguda dels Camps Elisis està avui tallada al trànsit i només es permet que hi accedeixin vianants després de passar un control d'identificació. Es volen evitar els incidents de fa una setmana, en què hi va haver enfrontaments amb la policia i desperfectes en el mobiliari urbà.

 

 

Els acostaments del govern cap al col·lectiu per calmar els ànims han estat fins ara infructuosos. Aquest divendres, el primer ministre, Édouard Philippe, va convocar una reunió, però només hi van assistir dos "armilles grogues".

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
Anar al contingut