Protesta dels "armilles grogues" a França (Reuters)
Protesta dels "armilles grogues" a França (Reuters)
França

Mor una manifestant a les protestes contra la pujada de taxes dels carburants a França

RedaccióActualitzat

França viu un dissabte de protesta contra la pujada dels impostos sobre els carburants. El moviment "armilles grogues" fa talls de carreteres d'arreu del país, en més de 2.000 punts i hi participen més de 120.000 persones.

Mapa de les afectacions al matí ( Google)

La protesta ha començat aquest matí amb la mort d'una manifestant en una de les barricades.

Segons el ministre de l'InteriorChristophe Castaner, la protesta deixa un balanç de 47 ferits, tres d'ells greus, i 24 detinguts. 

 

"Armilles grogues"

Aquest és un moviment tant de transportistes com de particulars de classe mitjana treballadora que amenaça de bloquejar les comunicacions a tot el país.

 

El govern ha apujat el preu del dièsel 7 cèntims i mig per litre, i la benzina, gairebé 4 cèntims. I, tot i que ha anunciat un pla d'ajudes, no ha aconseguit desmobilitzar l'anomenat moviment dels "armilles grogues".

El primer ministre francès ja ha dit que no tolerarà que es bloquegi el país. El mateix Édouard Philippe ha anunciat un pla de 500 milions d'euros en ajudes per renovar el parc mòbil francès i ha dit que no és accpetable bloquejar el país.

 

Les mobilitzacions, però, també són per mostrar el descontentament dels ciutadans per l'augment d'impostos en general.

 

Mor atropellat un manifestant

La conductora d'un cotxe ha donat un cop a una manifestant, una dona de 50 anys, que ha mort a conseqüència de la topada.

Segons sembla, la conductorta, que portava la seva filla al metge, ha topat contra un cordó de manifestants després de tenir un atac d'angoixa quan ha trobat la via tallada.

La dona, que estava en estat de xoc, ha sigut detinguda per la policia.

Afectacions a la Catalunya del Nord

Els transportistes francesos, acompanyats d'altres col·lectius, han aixecat aquest dissabte les barreres dels peatges de la Catalunya del Nord, a més d'altres d'arreu de França.

 

Entre els punts que han acumulat més manifestants hi havia els principals peatges, com el del Voló o els dos de Perpinyà. Al Voló l'autopista ha estat pràcticament del tot bloquejada.

 

Un dels manifestants, Gérard Autet, lamenta l'actitud del govern francès i reclama que "s'actuï ràpidament" per acabar amb una situació que ha qualificat d'"insostenible":

"Ells viuen molt bé, amb sous molt alts, però la gent del carrer no pot pagar la benzina."

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut