Cristina Fernández de Kichner seu al banc del acusats per corrupció en el seu mandat
Cristina Fernández de Kirchner està acusada de liderar una associació il·legal per apropiar-se de diner públic (Reuters)
Buenos Aires

Cristina Fernández de Kirchner seu al banc del acusats per corrupció en el seu mandat

Acusen l'expresidenta de l'Argentina de liderar una associació il·lícita per adjudicar obres públiques per valor de 1.000 milions d'euros 

Actualitzat

La setmana després d'anunciar que es presentaria a les properes eleccions com a vicepresidenta de l'Argentina, l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner s'ha assegut al banc dels acusats per un cas de corrupció mentre va ser al capdavant de la Casa Rosada.

El jutge i el fiscal l'acusen de liderar, durant els 8 anys del seu mandat, entre el 2007 i el 2015, una associació il·lícita que es va dedicar a adjudicar obres públiques per valor de 1.000 milions d'euros a empresaris amics a canvi de suborns i comissions il·legals.
 

Cristina Fernández ocupa l'última fila del banc dels acusats (Reuters)
 

I no jutgen el que va ser marit seu, Néstor Kirchner, també expresident de l'Argentina, perquè ja és mort, però el fiscal considera que el matrimoni va encapçalar una associació delictiva destinada a apoderar-se de diner públic.

"Aquesta associació il·lícita va funcionar de forma estable i permanent dintre de l'estructura administrativa estatal i a través de la instauració d'una enginyeria societària creada i ampliada per a la finalitat buscada."

Aquest dimarts el fiscal ha llegit els càrrecs en la primera sessió del judici, que es fa als tribunals federals de Buenos Aires amb fortes mesures de seguretat i una àmplia cobertura mediàtica.

Els antikirchneristes esperaven veure l'expresidenta asseguda al banc dels acusats, però a la sala de vistes De Kirchner ocupa la darrera fila, entre la dotzena d'acusats més que l'acompanyen.

De Kirchner va seure lluny del que va ser el seu ministre d'Obres Públiques, o de l'empresari que més es va beneficiar, segons la Justícia, de contractes il·legals amb l'Estat o del que va ser ministre de Planificació. Cristina Fernández podria declarar cap a mes d'agost en aquesta macrocausa on afronta 11 causes judicials, la majoria per suposada corrupció.
 

 

La sala de judici del Tribunal Federal on es jutja De Kirchner i una dotzena d'acusats més

 

Denuncia persecució política

Cristina Fernández de Kirchner es considera víctima d'una persecució política i es defensa a través del seu compte de Twitter.

 

Manifestació de suport a l'expresidenta argentina a les portes del Jutjat Federal a Buenos Aires (Reuters)
 

Els seus seguidors ho denuncien en manifestacions de suport a les portes del tribunal.

"Ens van ajudar bastant als més humils amb les polítiques econòmiques. Per això penso que és una persecució política."

"Al món tots pensen que Cristina és una delinqüent, que és una persona dolenta, però és tot el contrari."

Des del govern argentí han negat que hi hagi persecució política i han destacat que la millor forma de demostrar innocència és en un judici. 

 

Informació relacionada: "Un jutge argentí demana que s'aixequi la immunitat a De Kirchner per poder-la detenir"

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut