Equador

Correa celebra la reelecció com a president de l'Equador sense necessitat d'una segona volta

El president de l'Equador, Rafael Correa, amb el 51,72% dels vots, continua encapçalant el recompte de vots de les eleccions presidencials de l'Equador, quan ja s'han escrutat més del 70% de les paperetes, segons dades del Consell Nacional Electoral. Correa, que aspira a la reelecció, supera l'exmandatari i cap de l'oposició Lucio Gutiérrez, que aconsegueix el 27,98% dels vots. Correa ha proclamat una victòria que ha qualificat d'històrica, ja que és la primera vegada en 30 anys que un candidat obté la majoria absoluta a la primera volta.

Actualitzat
En vots, Correa, del moviment Aliança País, ha assolit, ara com ara, 2.530.813 vots. Gutiérrez, del partit Societat Patriótica n'ha obtingut 1.369.124. Al tercer lloc de la votació hi figura el magnat bananer Álvaro Noboa, amb el 11,61% dels vots, seguit de la socialista Martha Roldós, que n'obté el 4,51%. Al cinquè lloc hi ha l'independent Carlos Sagñay, amb el 1,68% dels vots, i al darrere, l'evangèlica Melba Jácome, amb l'1,34%; l'esquerrà Diego Prim, amb el 0,6%; i el socialdemòcrata Carlos González, amb el 0,5%.

El president equatorià, Rafael Correa, també encapçala el recompte dels vots emesos a Espanya. Segons el Consell Nacional Electoral de l'Equador, de moment s'han escrutat 21 de les 212 actes de les juntes receptores de vots instal·lades a Barcelona, Madrid, Múrcia, València, Màlaga i Palma de Mallorca.

Correa proclama la victòria

El president ha ocupat de seguida les pantalles de televisió, i ha proclamat una victòria que ha qualificat d'"històrica". Ho ha fet simbòlicament a la ciutat de Guayaquil, teòricament el feu de l'oposició, on ha obtingut, però, un gens menyspreable 41% dels vots. El primer missatge que ha anunciat Rafael Correa és que no deixarà el dòlar. I el segon, que continuarà lluitant pel seu projecte socialista.

Per poder-lo portar a terme, però, haurà d'esperar que els resultats finals li donin una majoria absoluta a l'Assemblea Nacional, que, de moment, els sondejos no li atorguen. Si no ho fa, haurà de pactar amb algunes de les formacions que també hi han obtingut representativitat; la més afí, el Moviment Municipalista.

Chávez qualifica d'"històrica" la victòria de Correa

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha felicitat per telèfon Rafael Correa per "la contundent i històrica victòria" electoral, i ha confirmat que a finals de maig el visitarà a Quito. Així ho informa un comunicat de la Presidència veneçolana, que detalla que Chávez "ha ressaltat, en la conversa, la importància del procés popular constituent que ha fet que l'Equador pugui viure una etapa de refundació democràtica per la via pacífica".

La reelecció de Correa en una primera volta electoral després del procés constituent obeeix al fet que el poble equatorià "hi reconeix un líder que no vacil·la a l'hora de defensar els interessos de la seva pàtria i no cedeix davant les fortes pressions i xantatges de l'oligarquia per l'obstinació de construir el projecte de la Pàtria Gran al continent, des d'una autèntica visió socialista del segle XXI", afegeix el comunicat.
Anar al contingut