Trump vol prohibir les cigarretes electròniques amb gust als EUA

5 morts i 450 ingressats per vapejar cigarretes electròniques als Estats Units

Segons dades del Ministeri de Sanitat espanyol, un de cada dos estudiants d'entre 14 i 18 anys ha provat alguna vegada una cigarreta electrònica

RedaccióActualitzat

Les autoritats nord-americanes han informat de la mort de cinc persones, tres d'elles aquest divendres, a conseqüència de l'ús de cigarretes electròniques, una pràctica sobre la qual s'estan imposant prohibicions pels seus riscos.

L'alerta va començar amb algun cas aïllat a l'abril i ha crescut exponencialment durant l'estiu fins a les 450 persones. Totes han hagut de ser ingressades d'urgència en 33 estats amb greus problemes pulmonars semblants als de la pneumònia.

Cinc ja han mort; les quatre últimes, aquesta setmana. Totes havien fumat els populars cigarrets electrònics i la majoria eren joves. Què va causar la malaltia és la gran incògnita que les autoritats sanitàries intenten resoldre contrarellotge. 

La comissionada de Salut de l'estat d'Indiana, Kristine Box, ha assenyalat en un comunicat: "La tràgica pèrdua d'un pacient i el nombre creixent de lesions relacionades amb el vapeig són advertències que no podem ignorar."

"Sabem que aquests productes, normalment, contenen nicotina, que és altament addictiva."

 

 

Les autoritats no saben si l'element tòxic perjudicial el produeixen els mateixos vapejadors o és resultat d'alguna de les substàncies químics que cremen. En aquest sentit, el 37% dels malalts van inhalar derivats legals de marihuana; el 17%, de nicotina, i la resta, combinacions de tots dos.

Els experts creuen que potser algun d'aquests productes químics estava adulterat o a l'hora de barrejar-se i cremar-se amb altres es converteix en més tòxic.   

Malaltia respiratòria vinculada amb el vapeig

Aquestes notícies coincideixen amb la publicació d'un article a la revista New England Journal of Medicine en què un grup d'investigadors de la Universitat de la Salut de Utah van identificar una característica fins ara desconeguda de la malaltia respiratòria vinculada amb el vapeig.

 

D'acord amb els científics de Utah, els pacients que tenen un tipus de malaltia respiratòria que ha aparegut a diverses parts dels EUA els darrers mesos i són usuaris de cigarretes electròniques tenen als pulmons cèl·lules immunitàries anomenades macròfags amb petites gotes carregades de lípids.

Scott Aberegg, un dels responsables de l'estudi, explica que els macròfags s'acumulen als punts d'infecció i que són cèl·lules que es distingeixen molt bé i que no es veuen sovint. L'estudi vol comprovar si s'introdueixen als pulmons pel vapeig.

"Si bé és massa aviat per estar-ne segurs, aquests macròfags poden resultar útils per confirmar o descartar aquesta malaltia. Poden ajudar-nos a entendre què causa aquesta malaltia."

 

Els escàners de pulmons de pacients amb la malaltia causada pel vapeig mostren el que sembla una pneumònia vírica o bacteriana greu, però les proves per confirmar aquestes malalties donen resultats negatius.

Els diagnòstics s'han basat en l'exclusió d'altres causes conegudes de malalties respiratòries semblants, però tenint en compte la informació que el pacient té un historial de consum del fum dels vaporitzadors.

El fet que la majoria d'ingressats siguin joves que estaven bé de salut torna a posar de manifest la popularitat creixent que els vapejadors tenen entre les noves generacions.

Malgrat que la venda a menors de 18 anys és il·legal als Estats Units, un 20% dels estudiants d'institut hi està enganxat i es desconeixen les conseqüències a llarg termini que tindran per a la seva salut. 

 

Michigan prohibeix la venda de cigarretes electròniques

Aquesta setmana, la governadora de Michigan, la demòcrata Gretchen Whitmer, va decretar la prohibició de la venda de cigarrets electrònics, i va convertir aquest estat en el primer que veta aquests productes.

"La meva prioritat és garantir la seguretat dels nostres fills. Les empreses que venen productes de vapeig hi incorporen gustos dolços per enganxar els nens a la nicotina i fan afirmacions enganyoses per promoure la creença que aquests productes són segurs. Això s'acaba avui."

 

L'Associació Nord-americana de Vaporitzadors, que promou les cigarretes electròniques com a ajuda per deixar de fumar, ha denunciat la decisió de Whitmer i ha emprès accions legals per anul·lar-la.

Aquests vaporitzadors es venen sense restriccions d'edat i s'ofereixen amb gustos de suc de fruites, caramel i xiclet. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, la nicotina, tant en els cigarrets convencionals com en els electrònics, és addictiva.

Productes de vapeig a la venda en una botiga de Manhattan, a Nova York (Reuters)

 

Altres ingredients continguts en el líquid d'aquestes cigarretes inclouen partícules ultrafines que poden arribar als pulmons, compostos per donar gust com el diacetil, component químic vinculat amb greus malalties pulmonars, i metalls pesants, com níquel, estany i plom.

 

Campanya del Ministeri de Sanitat espanyol

El Ministeri de Sanitat espanyol ha presentat una campanya contra el tabaquisme amb el hashtag #ElTabacoAtayteMata en totes les seves variants, vapeig inclòs.

 

Segons dades del ministeri, un de cada dos estudiants d'entre 14 i 18 anys ha provat alguna vegada una cigarreta electrònica. Una tendència en augment, segons l'estudi fet públic aquesta setmana, ja que fa cinc anys les dades deien que era un de cada cinc.

 

La Unió de Promotors i Empresaris del Vapeig creu que la campanya genera confusió i alarmisme "per equiparar vapejar amb fumar".

Asseguren que donen suport al ministeri per allunyar els menors del vapeig, però consideren que es confon la societat en relació amb els efectes en la salut "equiparant vapejar amb fumar".

I també es desmarquen de l'alarmisme generat per les morts als EUA relacionades amb el vapeig.

 

Diuen que no hi ha una relació directa entre el vapeig i les morts que hi ha hagut als EUA. Asseguren que els productes espanyols estan regulats igual que els ingredients dels líquids que passen uns controls exhaustius. Expliquen també que Espanya és molt més restrictiva que els Estats Units.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut